1-679/4 | 1-679/4 |
5 MEI 1998
Art. 6
In dit artikel na het woord « minderjarigen » de woorden « beneden de leeftijd van vijftien jaar » invoegen.
Verantwoording
Deze toevoeging sluit aan bij het standpunt van de specialisten ter zake, die hebben gewezen op de gevaren van blootstelling aan ultravioletstralen op zeer jonge leeftijd en is in overeenstemming met de leeftijdsnorm die op Europees niveau wordt gehanteerd voor de bescherming van kinderen in het algemeen.
Art. 6
In dit artikel de woorden « en zwangere vrouwen » doen vervallen.
Verantwoording
Het verbod voor zwangere vrouwen om zich bloot te stellen aan ultravioletstralen in zonnecentra kan moeilijk worden toegepast. Hoe kan een exploitant immers zien of een vrouw al dan niet zwanger is, vooral bij het begin van de zwangerschap ?
Philippe CHARLIER. |
Art. 7
De op het bord aan te brengen tekst aanvullen met een tweede lid, luidende :
« Blootstelling aan kunstmatige ultravioletstralen is ten zeerste af te raden voor minderjarigen van meer dan vijftien jaar en voor zwangere vrouwen. »
Verantwoording
Het staat vast dat zonnebanken gevaarlijk zijn voor deze categorieėn van personen, die daarvan op de hoogte moeten worden gebracht.
Philippe CHARLIER. Jacques D'HOOGHE. |
Art. 6bis
Een artikel 6bis invoegen, luidend als volgt :
« Het verbod zoals bepaald in artikel 6 moet duidelijk leesbaar aan de ingang van het centrum uitgehangen worden. »
Nadia MERCHIERS. |
(Subsidiair op amendement nr. 5)
Art. 8
Dit artikel vervangen als volgt :
« Iedereen die instaat voor het dagelijks beheer van de zonnebank, zou de klant moeten informeren over de gevaren van blootstelling aan ultravioletstraling.
Hij kan dit mondeling doen en tevens een tekst overhandigen met de inhoud vermeld op het bord in het centrum. »
Lisette NELIS-VAN LIEDEKERKE. |
Art. 8
Het tweede lid van de te overhandigen tekst vervangen als volgt :
« Blootstelling aan kunstmatige ultravioletstralen is verboden voor minderjarigen beneden de leeftijd van vijftien jaar en ten zeerste af te raden voor de andere minderjarigen en voor zwangere vrouwen. »
Philippe CHARLIER. |
Art. 14
Dit artikel aanvullen met het volgende lid :
« Voor de exploitanten van de onbemande zonne-centra die bij de inwerkingtreding van deze wet reeds in bedrijf zijn, wordt echter voorzien in een termijn van één jaar, volgend op de datum waarop deze wet in werking is getreden, om te voldoen aan de bepalingen van deze wet. »
Verantwoording
In dit amendement wordt een overgangsperiode voorzien voor de uitbaters van onbemande zonnecentra, om hen de mogelijkheid te bieden op een economisch en financieel haalbare wijze, tegemoet te komen aan de bepalingen van deze wet.
Lisette NELIS-VAN LIEDEKERKE. Luc COENE. |
Art. 12
In dit artikel de woorden « met gevangenisstraf van een maand tot een jaar en » en de woorden « of met een van beide straffen alleen » doen vervallen.
Bea CANTILLON. Philippe CHARLIER. Nadia MERCHIERS. Jacques D'HOOGHE. |
(Subsidiair op amendement nr. 6)
Art. 9
Paragraaf 1, tweede lid, van dit artikel wijzigen als volgt :
« Zij kunnen in alle zonnecentra binnentreden tijdens de openingsuren, zonder evenwel de normale werking van de zonnecentra te verstoren. »
Verantwoording
Dit amendement heeft tot doel de, in artikel 9, § 1, opgesomde, personen die toezien op de uitvoering van deze wet en van de besluiten ter uitvoering ervan, toe te laten deze controles op een correcte manier uit te voeren.
Deze controles dienen op een behoorlijke wijze te worden uitgevoerd met respect voor de privacy van de cliėnten. De normale werking van het zonnecentrum mag niet worden verstoord : dit betekent met andere woorden dat een zonnebankbeurt niet mag worden onderbroken voor een controle. De controle dient plaats te vinden nadat de cliėnt zijn zonnebankbeurt heeft beėindigd.
(Subsidiair op amendement nr. 6)
Art. 9
Het laatste lid van dit artikel doen vervallen.
Verantwoording
Deze bepalingen zijn niet op hun plaats in dit artikel, in het licht van de nieuw geconcipieerde artikelen 10, 12 en 13.
(Subsidiair op amendement nr. 7)
Art. 10
Het eerste lid van dit artikel vervangen als volgt :
« Wanneer een in artikel 13 bedoelde overtreding of een overtreding van een van de besluiten ter uitvoering van deze wet wordt vastgesteld, geeft de door de Koning overeenkomstig artikel 9 van deze wet aangestelde ambtenaar de overtreder een waarschuwing waarin deze wordt aangemaand binnen dertig dagen na het sturen van deze waarschuwing een einde te maken aan die overtreding. »
Verantwoording
Door de wijzigingen van de artikelen 10, 12 en 13 wordt een getrapt systeem van sanctionering ingevoerd. Eerst wordt er een waarschuwing gegeven. Wanneer daaraan geen gevolg wordt gegeven volgt een administratieve boete en wanneer hier op zijn beurt geen gevolg aan wordt gegeven, wordt het dossier overgezonden aan de procureur des Konings. In dit systeem worden telkens redelijk haalbare en menselijke termijnen gehanteerd, waarin de overtreder de kans krijgt om zich in regel te stellen.
(Subsidiair op amendement nr. 7)
Art. 10
In het laatste lid van dit artikel de woorden « en ter kennis kan worden gebracht van de procureur des Konings » doen vervallen.
Verantwoording
Zie verantwoording bij het amendement nr. 26 op artikel 10.
(Subsidiair op amendement nr. 9)
Art. 12
Dit artikel vervangen als volgt :
« Bij een andere dan de in artikel 11 bedoelde overtreding van de bepalingen van deze wet of van de besluiten ter uitvoering ervan en wanneer aan de waarschuwing geen gevolg gegeven wordt, legt de daartoe door de Koning aangestelde ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid een administratieve boete op.
Het bedrag van de te betalen som mag niet lager zijn dan het minimum noch hoger dan het maximum van de geldboete die op de overtreding is gesteld, zoals bepaald in artikel 13.
De Koning bepaalt de wijze waarop deze boete wordt betaald.
Bij weigering van betaling van de administratieve boete wordt het dossier aan de procureur des Konings doorgezonden. »
Verantwoording
Zie de verantwoording bij het amendement nr. 26 op artikel 10.
(Subsidiair amendement op nr. 10)
Art. 13
Dit artikel vervangen als volgt :
« Met geldboete van honderd frank tot vijftienduizend frank wordt gestraft, hij die deze wet of de besluiten ter uitvoering ervan overtreedt, met uitzondering van de in artikel 11 bedoelde overtredingen. »
Verantwoording
Zie de verantwoording bij het amendement nr. 26 op artikel 10.
Lisette NELIS-VAN LIEDEKERKE. Luc COENE. |
Art. 14
Dit artikel aanvullen met het volgende lid :
« Voor de exploitanten van de onbemande zonnecentra die bij de inwerkingtreding van deze wet reeds in bedrijf zijn, wordt echter voorzien in een termijn van negen maanden, volgend op de datum waarop deze wet in werking is getreden, om te voldoen aan de beperkingen van deze wet. »
Jacques D'HOOGHE. Philippe CHARLIER. |