5-863/1 | 5-863/1 |
17 MAART 2011
Met dit wetsvoorstel willen de indieners tegemoetkomen aan de recentelijk geuite wens van de Confederatie van Immobiliënberoepen van Vlaanderen (CIB Vlaanderen), de grootste en meest representatieve beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, om het nog nationaal georganiseerde Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) te splitsen in een Nederlandstalig en een Franstalig Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Het wetsvoorstel geeft hieraan wettelijke grondslag.
Met dit wetsvoorstel vervalt meteen de hele ingewikkelde stemprocedure binnen de Nationale Raad. Zij had immers als doel de Vlaamse meerderheid aan banden te leggen.
Vandaag is de nationale structuur, zoals voorzien in de kaderwet-Verhaegen van 1 maart 1976, om tal van redenen achterhaald. De unitaire en paritair samengestelde Nationale Raad werkt niet efficiënt. Daarnaast staat dat de Uitvoerende Kamer en de Kamer van Beroep reeds sinds de oprichting van het BIV volledig gesplitst zijn. De stap naar de splitsing van de Nationale Raad, het Bureau en de begroting kan dan ook niet meer onoverkomelijk zijn.
Het moet duidelijk zijn dat het probleem van het bestaande BIV geen taalprobleem is, maar wel dat de Vlamingen en de Franstaligen op heel wat beleidsdomeinen een andere visie hebben. Dit heeft in zekere mate te maken met cultuurverschillen, maar in belangrijke mate ook met organisatorische en economische verschillen. De vastgoedmarkten in de verschillende gewesten zijn erg verschillend, ook de wetgeving van de gewesten groeit steeds verder uit elkaar, waardoor vanzelfsprekend een eigen logica ontstaat. We denken hierbij aan bepalingen inzake wonen, registratie- en successierechten, ruimtelijke ordening, fiscaliteit, enz. En in de praktijk wordt de federale wetgeving vaak anders toegepast in de verschillende landsgedeelten.
In haar nationale constellatie blijkt het BIV onvoldoende gewapend om accuraat in te spelen op deze diversiteit. CIB Vlaanderen stelt dan ook vast dat regionale regelgeving niet of onvoldoende wordt opgevolgd, ondanks haar toenemend belang. De wisselende taalrolsamenstelling maakt dat het BIV niet op passende wijze kan interacteren met de regionale overheden bij het tot stand komen en toepassen van regelgeving.
Voorts worden door de sector belangrijke verschillen in visie op de organisatie van de vastgoedmakelaardij vastgesteld, meer bepaald inzake de opleiding en toegang tot het beroep, de permanente vorming voor beroepsbeoefenaars en de slagkracht van de rechtskundige assessoren. Voorts worden belangrijke verschillen vastgesteld in de visie op behoorlijk bestuur en dan vooral met betrekking tot het personeelsbeleid, het buitenspel zetten van de Nationale Raad en de wilsoplegging van een minderheid aan een meerderheid als gevolg van de nefast paritaire (negen Nederlandstalige en negen Franstalige leden) samenstelling van de Nationale Raad. De huidige organisatie van het BIV biedt immers geen garanties dat het beleid van het Instituut stoelt op een meerderheid in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Wallonië is nauwelijks vertegenwoordigd (één op negen), Franstalig Brussel is goed vertegenwoordigd (acht op negen) en Vlaanderen heeft wel negen gekozenen waarvan er evenwel acht de facto worden uitgesloten van het beleid. CIB : « Minderheid legt wil op aan meerderheid. De meerderheid van de Nederlandstalige leden van de Nationale Raad (acht op negen) hebben een programma onderschreven van degelijke organisatie van het beroep, correcte bewaking van de plichtenleer (onder meer inzake permanente vorming, verzekering beroepsaansprakelijkheid, waarborg derdengelden), leerrijke stage, respect voor de belangen van de consument, aandacht voor alle beroepsbeoefenaars, grote en kleine kantoren, bemiddelaars en syndici ...
Alhoewel de 60 % Nederlandstalige vastgoedmakelaars dit programma ruim hebben goedgekeurd (acht op negen gekozenen) wordt dit programma niet gerealiseerd, integendeel alles wat de voorbije jaren werd opgebouwd wordt in sneltreinvaart afgebroken... De meerderheid van de Franstalige leden van de Nationale Raad (negen op negen) en de Nederlandstalige ondervoorzitter werden inderdaad gekozen op een programma van minder bijdragen, minder toezicht op de plichtenleer, afschaffing van de permanente vorming en dit programma wordt nu gerealiseerd door een wettelijke meerderheid van negen Franstalige raadsleden en één Nederlandstalig raadslid (de Nederlandstalige Ondervoorzitter) ... dit is een wettelijke meerderheid maar geen democratische meerderheid. »
Vlaanderen is dus niet vertegenwoordigd alhoewel 60 % van de leden Nederlandstalig zijn ! CIB Vlaanderen wees bij herhaling op deze problematiek. Zij wordt des te actueler, nu de visie op de vastgoedmakelaardij regionaal enorm verschillend evolueert.
Naar analogie van de splitsing van de advocatuur in een Orde van Vlaamse balies en een Orde van Frans-Duitse balies, de Federale Raden van de Landmeters-Experten en de in de steigers staande splitsing van de Orde van Architecten zou dan ook best het BIV worden gesplitst.
Zeer concreet stelt CIB Vlaanderen voor dat voor de beide op te richten instituten in opvolging van het BIV best garanties worden ingebouwd om een evenwichtige regionale vertegenwoordiging te waarborgen. Voor Vlaanderen betekent dat een gegarandeerde vertegenwoordiging uit elke Vlaamse provincie en uit Brussel, en voor het Frans-Duits Instituut een evenwichtige en gegarandeerde vertegenwoordiging uit Brussel, elke Waalse provincie en de Duitstalige Gemeenschap. Vastgoedmakelaars die werken vanuit het Brussels Gewest maken dan de vanzelfsprekende keuze voor een van de twee instituten, zoals zij vandaag binnen de nationale structuren kiezen voor de Nederlandstalige of Franse taalrol. Gelet op de positie van de Duitstaligen binnen het Waalse Gewest, lijkt het logisch dat deze geïntegreerd worden in het Franstalige Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars.
Anke VAN DERMEERSCH Yves BUYSSE Filip DEWINTER Bart LAEREMANS. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
Er wordt een Nederlandstalig en een Franstalig Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars opgericht. Zij bezitten rechtspersoonlijkheid en werken volstrekt autonoom.
Art. 3
Deze wet treedt in werking op een door de Koning te bepalen datum en uiterlijk de eerste dag van de zesde maand na die waarin ze is bekendgemaakt in het Belgische Staatsblad.
11 maart 2011.
Anke VAN DERMEERSCH Yves BUYSSE Filip DEWINTER Bart LAEREMANS. |