1-125 | 1-125 |
Sénat de Belgique |
Belgische Senaat |
Annales parlementaires |
Parlementaire handelingen |
SÉANCES DU JEUDI 3 JUILLET 1997 |
VERGADERINGEN VAN DONDERDAG 3 JULI 1997 |
M. le président. Mesdames, messieurs, le bureau propose pour la semaine prochaine l'ordre du jour suivant.
Lundi 7 juillet 1997 à 14 h 30.
1. Procédure d'évocation : projet de loi sur les faillites.
Votes nominatifs.
2. Demandes d'explications :
a) de M. Vergote au ministre de la Justice sur « la lutte contre la fraude dans l'emploi des hormones »;
b) de M. Goris au ministre de la Défense nationale sur « l'achat de 54 véhicules blindés 6 × 6 pour la brigade paracommando »;
c) de M. Goris au ministre de la Défense nationale sur « l'état d'avancement du programme Trigat »;
d) de M. Goris au ministre de la Défense nationale sur « les drones servant de cibles aériennes dans le cadre des exercices de tir de fusées Mistral »;
e) de M. Verreycken au ministre de la Défense nationale sur « les déclarations que le ministre a faites à la presse »;
f) de M. Hostekint au ministre de la Défense nationale sur « le racisme à l'armée ».
Jeudi 10 juillet 1997, le matin à 10 heures.
1. Procédure d'évocation : projet de loi modifiant la loi ordinaire du 16 juillet 1993 visant à achever la structure fédérale de l'État. (Pour mémoire.)
2. Procédure d'évocation : projet de loi modifiant la loi du 10 avril 1990 sur les entreprises de gardiennage, sur les entreprises de sécurité et sur les services internes de gardiennage, la loi du 19 juillet 1991 organisant la profession de détective privé et la loi du 3 janvier 1933 relative à la fabrication, au commerce et au port des armes et au commerce des munitions.
3. Projet de loi modifiant la loi du 20 juillet 1990 visant à promouvoir la présence équilibrée d'hommes et de femmes dans les organes possédant une compétence d'avis.
L'après-midi à 15 heures, éventuellement le soir à 19 heures.
1. Prise en considération de propositions.
2. Questions orales.
3. Éventuellement, reprise de l'ordre du jour de la séance du matin.
À partir de 16 h 30.
a) Scrutin pour la présentation d'une liste double pour une place vacante de conseiller à la Cour de cassation.
b) Votes nominatifs sur l'ensemble des projets de loi dont la discussion est terminée.
4. Demandes d'explications :
a) de Mme Lizin au ministre des Affaires étrangères sur le « protocole sur la Défense européenne et le contenu de la politique de sécurité et de défense dans la C.I.G. »;
b) de Mme Lizin au ministre des Affaires étrangères sur « l'orientation du gouvernement à l'égard du Burundi »;
c) de Mme Lizin au ministre des Affaires étrangères sur « l'orientation du gouvernement à l'égard de la Yougoslavie »;
d) de Mme Lizin au ministre de la Défense nationale et au ministre des Affaires étrangères sur « la situation au Congo »;
e) de Mme de Bethune au ministre des Affaires étrangères sur « la situation à Brazzaville ».
Dames en heren, het bureau stelt voor aanstaande week de volgende agenda voor.
Maandag 7 juli 1997 om 14.30 uur.
1. Evocatieprocedure : ontwerp van faillissementswet.
Naamstemmingen.
2. Vragen om uitleg :
a) van de heer Vergote aan de minister van Justitie over « de strijd tegen de hormonenfraude »;
b) van de heer Goris aan de minister van Landsverdediging over « de aankoop van 54 6 × 6 pantservoertuigen voor de paracommandobrigade »;
c) van de heer Goris aan de minister van Landsverdediging over « de stand van zaken in het Trigat-programma »;
d) van de heer Goris aan de minister van Landsverdediging over « de luchtdoeldrones van Mistralraketten »;
e) van de heer Verreycken aan de minister van Landsverdediging over « uw recente uitspreken tegenover de media »;
f) van de heer Hostekint aan de minister van Landsverdediging over « het racisme in het leger ».
Donderdag 10 juli 1997 's ochtends om 10 uur.
1. Evocatieprocedure : wetsontwerp tot wijziging van de gewone wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur.
2. Evocatieprocedure : wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten, de wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privé-detective en de wet van 3 januari 1933 op de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en op den handel in munitie.
3. Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 20 juli 1990 ter bevordering van de evenwichtige aanwezigheid van mannen en vrouwen in organen met adviserende bevoegdheid.
's Namiddags om 15 uur, eventueel 's avonds om 19 uur.
1. Inoverwegingneming van voorstellen.
2. Mondelinge vragen.
3. Eventueel, hervatting van de agenda van de ochtendvergadering.
Vanaf 16.30 uur.
a) Geheime stemming over de voordracht van een dubbeltal voor een openstaand ambt van raadsheer in het Hof van Cassatie.
b) Naamstemmingen over het geheel van de afgehandelde wetsontwerpen.
4. Vragen om uitleg :
a) van mevrouw Lizin aan de minister van Buitenlandse Zaken over « het protocol over de Europese Defensie en de inhoud van het veiligheids- en defensiebeleid in de IGC »;
b) van mevrouw Lizin aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de houding van de regering ten aanzien van Burundi »;
c) van mevrouw Lizin aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de houding van de regering ten aanzien van Joegoslavië »;
d) van mevrouw Lizin aan de minister van Landsverdediging en aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de situatie in Congo »;
e) van mevrouw de Bethune aan de minister van Buitenlandse Zaken over « de toestand in Brazzaville ».
Het woord is aan de heer Coveliers.
De heer Coveliers (VLD). Mijnheer de voorzitter, het is niet gebruikelijk dat er op maandag plenaire vergaderingen plaatsvinden. De oppositiepartijen beleggen op die dag gewoonlijk vergaderingen in partijverband. Het is dus eerder ongepast dat de meerderheid de oppositie er vandaag toe verplicht de geplande vergaderingen te verplaatsen ten einde hier maandag te komen vergaderen. Ik verzet mij ertegen dat de Senaat maandag in plenaire vergadering zou bijeenkomen.
De voorzitter. Het woord is aan de heer Loones.
De heer Loones (VU). Mijnheer de voorzitter, de bespreking van de agenda leidt vaak tot onenigheid. De Volksunie maakt geen deel uit van het bureau, ik kan dus enkel veronderstellen dat er een probleem is gerezen. Het is dan niet meer dan normaal dat de voorzitter ons zou meedelen om welk probleem het precies gaat. Het is immers niet gebruikelijk dat de Senaat op maandag vergadert en wij zouden graag vernemen waarom dit nu plotseling noodzakelijk is.
De voorzitter. De Senaat heeft inderdaad het recht hierover te worden ingelicht, mijnheer Loones.
Het wetsontwerp op de faillissementen is blijkbaar het voorwerp van discussie. Dit ontwerp is echter van politiek belang. Het verslag van de commissie over dit ontwerp werd vanmorgen rondgedeeld. Dit ontwerp moet in de openbare vergadering van de Senaat worden behandeld. De vraag is echter wanneer. Men zou inderdaad de spoedprocedure kunnen inroepen en vandaag nog stemmen. Uit eerbied voor de geplogenheden van de Senaat en om te vermijden dat er te grote spanningen zouden ontstaan, is het wenselijk dat niet onmiddellijk tot de voorlezing van het verslag in plenaire vergadering wordt gelast. Het reglement schrijft voor dat het verslag wordt rondgedeeld uiterlijk de dag vóór de algemene bespreking.
Het ontwerp kan dan pas volgende week worden besproken. Na overleg met de andere parlementen is gebleken dat het Parlement de la Communauté française hier dinsdag de hele dag zal vergaderen. De zaal is dus in principe niet beschikbaar. Het ontwerp kan echter ook niet later dan dinsdag worden besproken aangezien het in dat geval niet meer door de Kamer kan worden behandeld. Het bureau heeft dan ook voorgesteld uitzonderlijk op maandag te vergaderen. Ik wijs erop dat dit niet geheel ongewoon is vlak voor het parlementair reces.
M. le président. La parole est à M. Foret.
M. Foret (PRL-FDF). Monsieur le président, le traitement du projet relatif aux faillites à l'examen depuis longtemps et très attendu ne peut connaître de retard inutile. Nous avons eu l'occasion de débattre cette question avec nos collègues de la Chambre au sein de la commission de concertation. Il est apparu que, pour connaître une issue dans les deux assemblées avant la fin de la session, ce projet devait être voté la semaine prochaine.
Par ailleurs, quelle que soit l'importance du projet, il est toujours malsain de voter un texte dans la précipitation, sans respecter l'esprit ni la lettre de notre règlement. Un tel projet ne peut être voté à l'issue d'un rapide échange se résumant au rapport de forces habituel entre majorité et opposition. Je plaide donc pour que ce projet soit traité dans les meilleurs délais, soit lundi prochain, conformément à la proposition du bureau.
Je rejoints toutefois le point de vue exprimé par M. Coveliers : le Sénat ne doit pas prendre l'habitude de se réunir le lundi, journée réservée aux travaux des formations politiques et aux contacts que les parlementaires doivent continuer à entretenir, y compris dans leurs arrondissements respectifs. Réunir le Sénat lundi prochain était la moins mauvaise solution compte tenu des séances du Parlement de la Communauté française prévues le mardi. Notre groupe se rallie donc à cette proposition. (Applaudissements.)
De voorzitter. Het woord is aan de heer Coveliers.
De heer Coveliers (VLD). Mijnheer de voorzitter, ik stel vast dat er voor de Senaat bepaalde contraintes zijn. De ene keer is het de regering die vergeet de spoedprocedure te vragen, die haar ontwerpen te laat indient en dan alles in het werk stelt om te beletten dat advies wordt gevraagd aan de Raad van State. Dan zijn het de Kamer en de CCF die ervoor zorgen dat partijvergaderingen die normaal op maandag plaatshebben, moeten worden verdaagd.
Ik vraag mij dan ook af welk gewicht de Senaat nog in de schaal kan leggen. Jammer genoeg hebben de gewichtigste personen bij de vorming van de regering ontslag moeten nemen uit de Senaat.
Ik herhaal wat ik donderdag heb gezegd. Ik meen dat de Senaat zichzelf afkalft.
De voorzitter. Het woord is aan de heer Erdman.
De heer Erdman (SP). Mijnheer de voorzitter, er moet een oplossing worden gevonden voor een praktisch probleem. De agenda van 10 juli vermeldt dat vanaf 16.30 uur stemmingen kunnen plaatsvinden. Ik verneem dat ook het Vlaams Parlement aan de vooravond van 11 juli, een hele reeks stemmingen heeft gepland. Het lijkt mij aangewezen terzake overleg te plegen.
Ik wens de heer Coveliers erop te wijzen dat hier geen sprake is van een afkalving van de Senaat. Het gaat om een rationele organisatie van ons werk.
De voorzitter. Ik wens geen polemiek aan te gaan, vooral niet met de heer Coveliers voor wie ik alle achting heb.
Niettemin wijs ik erop dat de Senaat zijn werkzaamheden regelt met gezond verstand en rekening houdt met wat mogelijk en redelijk is. Bij uitzondering, net voor het reces, vergaderen op maandag kan beslist niet als een toegeving worden beschouwd.
Bovendien is het in ons aller belang te werken in de beste verstandhouding met de andere assemblees in ons land. De afspraken met de PCF, het Waals Parlement en blijkbaar nu ook met het Vlaams Parlement kaderen volkomen in de goede verstandhouding in onze federale Staat.
Dat er zich in verband met de stemmingen een probleem zou voordoen met het Vlaams Parlement verwondert mij. Met het Vlaams Parlement werd immers overeengekomen dat op donderdag niet wordt gestemd om te vermijden dat stemmingen tegelijkertijd zouden plaatsvinden in het federale Parlement en in de andere assemblees. Tot hiertoe werd aan deze afspraak niet geraakt.
De Senaat heeft inderdaad het volste recht te oordelen wanneer de stemmingen moeten plaatshebben, maar mits enig overleg en kleine toegevingen wederzijds zullen wij beslist een oplossing vinden.
Het woord is aan de heer Coveliers.
De heer Coveliers (VLD). Mijnheer de voorzitter, naar gewoonte zullen wij, als democraten, ons neerleggen bij het besluit van de meerderheid, maar ik wil duidelijk beklemtonen dat wij niet akkoord kunnen gaan met deze gang van zaken.
De meerderheid dient te beseffen dat de liefde niet altijd van één kant kan komen. Gedurende de voorbije twee jaar is de liefde veel te veel van de oppositie moeten uitgaan. Die tijd is nu voorbij.
De voorzitter . Is de Senaat het eens met de regeling van de werkzaamheden, zoals hier voorgesteld ?
Le Sénat est-il d'accord sur cet ordre des travaux ?
De heer Coveliers (VLD). Mijnheer de voorzitter, ik vraag de stemming.
De voorzitter . Ik breng het door het bureau geformuleerde voorstel voor de regeling van de werkzaamheden in stemming.
Je mets aux voix la proposition du bureau pour l'ordre des travaux.
Dit voorstel, bij zitten en opstaan in stemming gebracht, wordt aangenomen.
Cette proposition, mise aux voix par assis et levé, est adoptée.