![]() |
![]() |
Douane - Verzegeling en begeleiding van containers - Smart-seals - Gebruik - Onvoldoende kwaliteit - Nieuwe type smart-seal - Kostprijs
douane
wapenhandel
uitvoer
container
9/11/2020 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020) |
18/11/2020 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 7-645
Wapenexport is een gewestbevoegdheid en wordt gecontroleerd door de douane, zodat er een transversale insteek is.
In 2018 werd de «smart-seal» in gebruik genomen door de douane. Het betreft een zegel met chip die een container afsluit waardoor de container getraceerd kan worden. Deze smart-seals werden nauwelijks één jaar en zeven maanden gebruikt (begin 2018-eind 2019). De kwaliteit van de smart-seals was immers onvoldoende waardoor de smart-seals momenteel niet meer worden gebruikt. Naar verluidt is er een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor een ander type smart-seals.
1) Kan de geachte minister mij meedelen wat de problemen waren met de vorige smart-seals?
2) Wat was de kostprijs van de vorige smart-seals?
3) Wanneer zal het nieuwe type smart-seal in gebruik genomen worden?
4) Wat is de kostprijs van de nieuwe smart-seals?
1) De operationele lease van traceerbare vergrendelingen van containers (smart seals) werd na twee jaar opgezegd omwille van een gebrekkige technische ondersteuning door de opdrachtnemer. De opdrachtnemer kon niet conform de overheidsopdracht binnen een redelijke termijn de gesignaleerde technische problemen oplossen en voorzien in de vervanging van smart seals met problemen of beschadiging. Ook liet de administratieve opvolging door de opdrachtnemer te wensen over. Op zich was de smart seal wat het hardware-gedeelte betreft te vergelijken met wat voor het ogenblik aan technologie wordt aangeboden. Dit wordt ook bevestigd bij het marktonderzoek naar een alternatieve oplossing als voorbereiding van de nieuwe aanbesteding. De problemen situeerden zich vooral op vlak van visualisatie en activatie van de smart seal bij het aanbrengen op een container.
2) De totale kostprijs van de overheidsopdracht bedroeg voor de twee jaar leasing 19 063,33 euro (inclusief BTW). Het ging om de leasing van vijftien smart seals, die in het tweede jaar werden uitgebreid naar dertig smart seals, met de bijhorende software en de data-uitwisseling naar een visualisatieplatform, twee opleidingssessies van tien personen en de betaling van een verloren smart seal.
3) De algemene administratie van de Douane en Accijnzen zal opnieuw over smart seals kunnen beschikken na een geslaagde overheidsopdracht. Dit zal zeer waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2021 zijn.
4) De kostprijs zal pas bekend zijn na de gunning van de overheidsopdracht.