![]() |
![]() |
Verkeersveiligheid - Gsm-gebruik achter het stuur - Beleid - Boetes - Bedrag - Cijfers
verkeersveiligheid
mobiele telefoon
geldboete
geografische spreiding
bewustmaking van de burgers
22/9/2020 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020) |
1/10/2020 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 7-707
Mobiliteit is uiteraard een transversale aangelegenheid. De regels rond mobiliteit en verkeersveiligheid zitten op het federale en het gewestelijke niveau. Tevens vernemen we dat er nog altijd veel jongeren sterven in het verkeer. Daardoor rijst er een grote bezorgdheid omtrent de correcte aanpak van de verkeersveiligheid in ons land.
Dat blijkt onder andere uit nieuwe cijfers van Verkeersinstituut Vias die Het Laatste Nieuws van 13 augustus 2020 heeft gepubliceerd.
Vorig jaar stierven er 98 jongeren in de auto. In 2018 waren dat er nog 64.
Vias vermoedt dat het smartphonegebruik hierbij een rol speelt. Dat concludeert het Verkeersinstituut op basis van het soort ongevallen waarbij jongeren opvallend vaker betrokken zijn: kop-staartaanrijdingen en kettingbotsingen.
Ook in Wallonië nemen wellicht het aantal ongevallen door gsm-gebruik achter het stuur toe.
Ik heb volgende vragen:
1) Wat voorziet uw verkeerveiligheidsbeleid (bijvoorbeeld: campagnes, enz.) om het gsm-gebruik tijdens het autorijden af te raden?
2) Hoeveel is het bedrag aan boete per betrapping op gsm'en achter het stuur? Zijn deze boetebedragen dezelfde in Vlaanderen als in Wallonië?
3) Hoeveel boetes werden in Vlaanderen uitgeschreven voor gsm'en achter het stuur de laatste drie jaar? Graag kreeg ik een opsplitsing per provincie.
4) Hoeveel boetes werden in Wallonië uitgeschreven voor gsm'en achter het stuur de laatste drie jaar? Graag kreeg ik een opsplitsing per provincie.