Nederland- Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) - Inzetten van journalisten tegen betaling - Veiligheid van de Staat - Algemene Dienst inlichting en veiligheid van de krijgsmacht - Regelgeving
geheime dienst
staatsveiligheid
beroep in de communicatiesector
beroepsdeontologie
9/7/2012 | Verzending vraag |
9/8/2012 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6703
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6705
Vorige maand werd bekend dat de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) tijdens de Olympische Spelen in China in 2008 journalisten inzette voor spionage en ze daar ook voor betaalde. Volgens de wet mag de dienst met iedereen samenwerking zoeken. De Socialistische Partij (SP) ziet daaraan graag een einde komen, maar kreeg vandaag van de minister nul op het rekest. De wet zal niet zodanig worden aangepast dat de AIVD geen journalisten en hulpverleners in het buitenland meer om medewerking mag vragen, aldus uittredend Nederlands Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) in de Tweede Kamer naar aanleiding van een verzoek van de SP.
Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:
1) Kan de minister aangeven of ook bij ons journalisten kunnen worden ingeschakeld door de Veiligheid van de Staat? Zijn hieromtrent richtlijnen opgesteld en zo ja, wat houden die in? Staan er remuneraties of kostenvergoedingen tegenover?
2) Kan de minister aangeven of ook bij ons journalisten kunnen worden ingeschakeld door de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de krijgsmacht ? Zijn hieromtrent enige richtlijnen opgesteld en zo ja, wat houden die in? Staan er remuneraties of kostenvergoedingen tegenover?
3) Wat is de reactie van de minister op de controverse die in Nederland is ontstaan rond de inzet van journalisten door veiligheidsdiensten om informatie in te winnen en/of andere handelingen te doen?
4) Acht zij het raadzaam om hieromtrent enige bepalingen te voorzien? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kan dit worden toegelicht?
Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vraag.
1.Wat betreft de Veiligheid van de Staat, verwijs ik het geachte lid naar de minister van Binnenlandse Zaken.
2., 3. en 4. Wat betreft de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de Strijdkrachten kan deze een beroep doen op bronnen in de uitoefening van zijn opdrachten, zoals voorzien in de wet van 11 december 1998 houdende de regeling van de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.
De wetgever legt geen beperking op voor het inzetten van journalisten als bron door een inlichtingendienst.
Wanneer er een beroep wordt gedaan op bronnen is een vergoeding of onkostennota mogelijk.