Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6031

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 30 maart 2012

aan de minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) - Nationale Luchthaven - Diabolo-toeslag - Aantallen - Controles

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
reizigersvervoer
luchthaven
reizigerstarief
spoorwegtarief

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
4/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-6031 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 1 november 2009 moeten treinreizigers een Diabolotoeslag betalen voor hun reizen van en naar de Nationale Luchthaven. Op dit moment bedraagt die toeslag 2,16 euro. Bij reizigers die een binnenlands treinbiljet kopen, wordt de toeslag automatisch aangerekend. Reizigers die met passes, seniorenbiljetten of internationale treinbiljetten reizen, moeten een aparte Diabolo-toeslag aankopen. Andere categorieŽn van reizigers (onder andere de treinkaarthouders) zijn vrijgesteld van deze toeslag.

Sommige treinen rijden echter via de luchthaven van Brussel naar Leuven. Reizigers die niet de Nationale Luchthaven als opstapplaats of bestemming hebben, moeten de toeslag dan ook niet betalen. Reizigers die op een pass Leuven, Brussel of een tussenliggend station als bestemming noteren en toch afstappen of opstappen in de Nationale Luchthaven, kunnen die toeslag dus vermijden.

Graag kreeg ik dan ook van de geachte minister een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel Diabolo-toeslagen werden er verkocht in 2011? Graag een vergelijking met 2010.

2) Hoeveel toeslagen werden er in 2011 aangerekend in het treinbiljet? Hoeveel werden er apart verkocht?

3) Werden er gerichte controles gevoerd naar reizigers die wel over een geldig vervoersbewijs beschikken, maar niet de noodzakelijke Diabolo-toeslag betaalden? Hoeveel vaststellingen zijn daarvan gebeurd in 2011 en in 2010?

Antwoord ontvangen op 4 maart 2013 :

  1. Deze gegevens maken deel uit van een commerciële overeenkomst tussen de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Northern Diabolo NV met betrekking tot de inning en facturatie van Diabolosupplementen. NMBS dient deze Diabolo-toeslag integraal door te storten aan Northern Diabolo NV. Deze cijfers mogen niet publiek gemaakt worden.

  2. In 2010 werden 214 712 regelingen getroffen door het treinpersoneel. In 2011 waren dat er 215 976.

  3. Elke treinbegeleider zorgt dat iedere reiziger zijn Diabolo-toeslag betaalt. Daarnaast worden er extra controles op de lijn 36c (Brussel Zuid – Brussel Nationale Luchthaven) en toegangs- en uitgangscontrole in de luchthaven uitgevoerd door de TiCo Teams (Ticket Control Teams).