Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4981

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Mensenrechten - Homofobie - Discriminatie - Ontwikkelingshulp - Modulatie - Brits parlement - Beleid

discriminatie op grond van seksuele geaardheid
Afrika
ontwikkelingshulp
seksuele minderheid
rechten van de mens

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3534

Vraag nr. 5-4981 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Britse parlement wil minder financiële hulp geven aan landen waar homoseksuelen vanwege hun geaardheid vervolgd worden. Deze 'hulp-boetes' zouden mogelijk zijn voor landen als Oeganda en Ghana. Deze maatregel past binnen een algehele toetsing van de partnerlanden naar de naleving van de mensenrechten.

Zo werd Malawi al eerder bestraft door de Britten, toen zij een homoseksueel koppel veertien jaar dwangarbeid oplegden. De Britse regering gaat vanaf heden hulp behoevende landen checken op hun toewijding aan de mensenrechten.

De Britse regering is van plan om te vechten tegen geweld en discriminatie van in alle gevallen en aldus systematisch de ontwikkelingshulp hierop af te toetsen.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende vragen voorgelegd aan de bevoegde minister:

1) Hoe reageert u op het Britse voornemen? Heeft u weet van andere landen die hun ontwikkelingshulp moduleren in functie van de mate waarin een land de mensenrechten naleeft?

2) Bent u dit voorstel genegen? Zo ja, kan u dit concreet toelichten wat de uitwerking betreft? Zo neen, kan u zeer gedetailleerd oplijsten waarom niet en kan u dan aangeven welke alternatieven u meer aangewezen vindt?

3) Kan u gedetailleerd oplijsten hoe uw beleid inzake ontwikkelingssamenwerking rekening houdt met de toegenomen homofobie in onder meer Afrikaanse landen? Kan u dit concreet toelichten?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

De situatie van holebis voornamelijk in Afrika wordt door mijn diensten actief opgevolgd. De criminalisering van holebi’s doet zich helaas voor in heel Afrika: homoseksualiteit wordt vaak aanzien als een “westers” en ‘onnatuurlijk’ fenomeen. Zoals u weet behoort de bescherming van holebi-rechten tot de Belgische mensenrechtenprioriteiten. België is trouwens lid van de “core-group” in Genève en volgt binnen de Europese unie (EU) actief de werkgroep LGBT op.

Inzake Oeganda heeft België de EU partners verzocht om een gezamenlijke démarche te doen om onze bezorgdheid te uiten. De regering heeft ons op het hart gedrukt dat het wetsvoorstel niet zal aangenomen worden door het Parlement; het betreft het parlementair initiatief van een parlementslid.

Binnen de Mensenrechtenraad in Genève heeft België actief gepleit voor de organisatie van een paneldebat tijdens de volgende sessie in maart 2012. Naar aanleiding van dit debat werd vlak voor Kerstmis een rapport gepubliceerd door de Verenigde naties (VN) dat een overzicht geeft van de criminalisering van holebi’s wereldwijd. Dit is het eerste officiële VN-rapport over dit onderwerp: met dit rapport hebben wij nu een bijkomend aantal argumenten om dit debat in de Mensenrechtenraad te voeren.

Voor de impact op ontwikkelings-samenwerking verwijs ik u door naar de bevoegde minister, met name minister Magnette.