Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3524

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 19 oktober 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Niet toegewezen erfenis - Opsporing gerechtigde erfgenamen - Notaris - Advocaat - Genealoog - Statuut - Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat

erfenis
erfrecht
belastingadministratie
notaris
advocaat

Chronologie

19/10/2011Verzending vraag
1/12/2011Antwoord

Vraag nr. 5-3524 d.d. 19 oktober 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën meldde dat in 2010 een bedrag van ruim tien miljoen euro aan de staatskas toekwam vanuit niet toegewezen erfenissen. Dit blijkt de bevestiging van een stijgende trend in de voorbije jaren. Genealogen reageerden kritisch. Blijkbaar wordt er te weinig energie besteed aan het opspeuren van eventuele gerechtigde erfgenamen. Notarissen en advocaten zouden vooreerst over weinig ervaring ter zake beschikken, maar eveneens van zo'n speurtocht zelden ernstig werk maken. Genealogen zouden dit veel beter kunnen, maar ze beschikken niet over een statuut en kunnen daardoor onder andere niet zomaar in de overheidsarchieven, vooral van gemeenten, terecht. De Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat wijst deze analyse af en stelt integendeel dat opzoekingen vandaag veel efficiënter verlopen en de rol van genealogen vermindert.

Hierover de volgende vragen:

1) In welke mate volgt de geachte minister de analyse van de genealogen, dat het opspeuren van erfgenamen te weinig deskundig en ook met te weinig enthousiasme wordt aangepakt door notarissen en advocaten? Of onderschrijft hij eerder de stelling van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat, die andersom beweert dat de opzoekingen inzake erfgenamen steeds efficiënter verlopen en de rol van de genealogen in belang vermindert?

2) Afhankelijk van de stellingneming van de geachte minister, is hij bereid om aan genealogen een beroepsprofiel toe te kennen en dit in een gereglementeerd kader op te nemen?

Antwoord ontvangen op 1 december 2011 :

1) Het is niet aan mij om een standpunt in te nemen over de analyse van de genealogen of deze van de notarissen en advocaten, temeer ik de elementen, omstandigheden of feiten niet ken waarop hun respectievelijk standpunt is gebaseerd.

In dit verband kan ik enkel de werkwijze van mijn administratie toelichten.

Indien geen aangifte van nalatenschap in de wettelijk voorziene termijn wordt ingediend, voert het kantoor der successierechten een onderzoek naar de erfgenamen. Indien dit onderzoek niets oplevert, stuurt het kantoor der successierechten het dossier naar het kantoor der domeinen dat een grondiger onderzoek zal voeren.

De ontvanger der domeinen kan zich informeren bij de politie of bij de buren van de overledene over het bestaan van familieleden.

Indien, ondanks zijn opzoekingen, de ontvanger geen erfgenamen vindt, heeft hij de keuze om, in functie van het actief en het passief van de nalatenschap, deze al dan niet op te eisen in naam van de Staat.

Indien hij de nalatenschap opeist, moet hij na de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg die de Staat in het voorlopig bezit van de nalatenschap stelt, overgaan tot drie publicaties om de drie maanden in het Belgisch Staatsblad van de beslissing tot voorlopige inbezitstelling van de nalatenschap.

Deze publicaties in het Belgisch Staatsblad worden regelmatig, zelfs eerder stelselmatig, in het oog gehouden door de genealogen die op eigen initiatief en volgens hun eigen criteria beslissen om al dan niet op zoek te gaan naar erfgenamen. In het geval erfgenamen worden ontdekt, worden deze gecontacteerd door de genealogen die hen op de hoogte stellen van hun ontdekking na een voorafgaandelijk akkoord met betrekking tot hun bezoldiging.

In het geval van de aanduiding van een curator over de onbeheerde nalatenschap, ofwel op vraag van een schuldeiser van de overledene, ofwel ten gevolge van de beslissing van de ontvanger der domeinen om de nalatenschap niet op te eisen in naam van de Staat, kan de curator zelf een beroep doen op een genealoog om erfgenamen te vinden. Dit geldt eveneens voor notarissen of advocaten die met een nalatenschap worden geconfronteerd.

2) De erkenning van de genealogen als beroep hangt af van mijn collega die bevoegd is voor de Middenstand.