Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3024

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 31 augustus 2011

aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken

Libië - Gelden van het Kadhafi-regime - Deblokkering - Noodhulp en medische hulp

Libië
noodhulp
humanitaire hulp
beslag op bezittingen

Chronologie

31/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3022
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3023
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5032

Vraag nr. 5-3024 d.d. 31 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De leider van de Libische Nationale Overgangsraad, het politieke orgaan van de rebellen, heeft net een noodoproep gelanceerd voor humanitaire hulp voor Tripoli. Volgens Moustapha Abdeljalil is er in de Libische hoofdstad onder andere een gebrek aan medisch materiaal. Alleen al in Tripoli vielen er tot op heden minimaal 400 doden en 2000 gewonden. De tol loopt snel op en de burgerbevolking heeft een gebrek aan basisvoedsel, water en geneesmiddelen. In andere delen van het land wordt er nog gevochten en zijn de behoeftes zeker maar onduidelijk.

Er is een dringende behoefte aan medicijnen en ook de heropstart van het land zal veel geld kosten. Ik lanceerde eerder namens mijn fractie de oproep om een deel van de bevroren tegoeden van Kadhafi aan te wenden voor dringende medische hulp.

Deze middelen kunnen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die nu reeds ter plaatse is rechtstreeks worden verdeeld aan de ziekenhuizen en de bevolking. Dit biedt de nodige garanties wat betreft de aanwending van de gelden en het helpt het voorlopige regime ter plekke. Nederland heeft op 15 juli 2011 honderd miljoen euro overgemaakt aan de WHO van de tegoeden van het Libische regime die in Nederland bevroren zijn om medicijnen te verdelen.

Ook België kan het bevroren geld vrijgeven aan de WHO omdat het sanctiecomité van de Verenigde Naties hiermee heeft ingestemd. Uiteraard moeten we voorzichtig omspringen met de gelden van de Libische bevolking en dus moeten we niet blindelings deblokkeren. Net daarom acht ik het aanwenden van een deeltje van deze gelden via het WHO om geneesmiddelen in Tripoli te verdelen een goed initiatief.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de minister:

1) Kan u vooreerst gedetailleerd aangeven welke activa (zowel materiële activa, liquide middelen, equities als vastgoed en holdingvennootschappen) van het voormalige Kadhafi- regime er in ons land werden geblokkeerd en kan er tevens worden aangeven hoeveel deze bij benadering waard zijn? Ik denk ondermeer aan de Fortis-aandelen gezien Kadhafi deelnam aan de laatste kapitaalsverhoging in 2008? Kan u dit zeer accuraat toelichten?

2) Hoe wil de regering ingaan op de vraag van Hoge Vertegenwoordiger Ashton om deze middelen snel vrij te maken? Kan dit gedetailleerd worden toegelicht wat betreft de voorwaarden om deze gelden eventueel vrij te maken alsook het time frame?

3) Op welke manier zal ons land zich ten aanzien van Libië in EU-verband inzetten voor meer samenwerking met de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga?

4) Bent u bereid naar het Nederlandse en Italiaanse voorbeeld geblokkeerde gelden van het regime vrij te geven aan de WHO om noodhulp naar Libië te sturen alsook medicatie en medische teams? Zo ja, kan u dit concreet toelichten naar bedragen en bestemmelingen toe? Zo neen, waarom niet?

5) Verwacht u meer mogelijkheden om bevroren geld van het Libische regime te ontdooien en daarmee de Libische bevolking bijvoorbeeld met noodhulp te steunen? Zo nee, kunt u het sanctiecomité van de VN aansporen deze mogelijkheid aan België en andere landen te geven?