Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-227

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 8 oktober 2010

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) - West-Vlaanderen - Heropening van stopplaatsen

reizigersvervoer
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
provincie West-Vlaanderen

Chronologie

8/10/2010 Verzending vraag
20/6/2011 Antwoord

Vraag nr. 5-227 d.d. 8 oktober 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Lijn 66 tussen Kortrijk en Brugge vormt de ruggengraat van het spoorverkeer in de provincie West-Vlaanderen. Hier ontbreekt echter een goed uitgebouwde stoptreindienst. Trein Tram Bus vzw wil graag frequente stoptreinen op deze lijn zien, die ook Loppem, Lendelede en Heule aandoen. De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft al verschillende nieuwe stopplaatsen in andere provincies geopend of aangekondigd (Beervelde, Zonhoven, Haasrode), terwijl West-Vlaanderen met het verdwijnen van Zwankendamme binnenkort opnieuw een stopplaats minder telt.

De heropening van enkele stations op de lijn 66 kan de verkeersdrukte tussen Kortrijk en Brugge doen verminderen en ook nieuwe halteplaatsen in Oudenburg, Jabbeke (lijn 50A), Kortrijk-Oost (lijn 75), Deerlijk (lijn 89), Pittem en Ardooie-Koolskamp (lijn 73) zouden een stimulans kunnen betekenen voor het openbaar vervoer in de provincie West-Vlaanderen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vraag:

Overweegt de NMBS om in de provincie West-Vlaanderen enkele goed gelegen stopplaatsen te heropenen? Indien ja, welke en wat is de timing?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2011 :

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)-Groep deelt het volgende mee:

De optimalisering op lange termijn van het spoorwegaanbod op de lijnen die West-Vlaanderen bedienen zal grondig worden bestudeerd in het raam van de studie van een nieuw vervoerplan, voorzien bij artikel tien van het huidige beheerscontract.