Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3410

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 29 april 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Schijnechtscheidingen - Aantallen - Maatregelen

echtscheiding
fraude
burgerlijke stand
buitenlandse staatsburger
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek
OCMW

Chronologie

29/4/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2009)
8/6/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3407
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3408
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3409

Vraag nr. 4-3410 d.d. 29 april 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Antwerpen werd onlangs door de schepen van Sociale Zaken gesteld dat zij weet heeft van schijnechtscheidingen.

Er bestaat bovendien een circuit dat schijnechtscheidingen organiseert. Het zou om een systeem gaan waarbij Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW)-uitkeringsgerechtigde echtparen om “ dringende en voorlopige maatregelen “ vragen. Dat statuut kan als een voorstadium voor een echtscheiding beschouwd worden. De twee partners worden dan door het OCMW als alleenstaand behandeld, waardoor ze twee uitkeringen en huurtoelagen krijgen. Het blijkt ook dat er nogal veel “ Nederlandsonkundigen “ een beroep doen op deze procedure, wat opmerkelijk is omdat het uiteindelijk gaat om erg “ technische “ kennis.

Verder vindt men dit fenomeen ook bij gepensioneerden die wanneer zij voormeld systeem toepassen, scheiden van tafel en bed, aldus ook meer pensioen krijgen als alleenstaande gepensioneerde.

Daarom deze vragen:

1) Is de geachte minister op de hoogte van dergelijke schijnechtscheidingen? Zo ja, over hoeveel gevallen gaat het? Wordt deze vorm van fraude door de politie en het gerecht ook aldus behandeld?

2) In hoeveel gevallen ging het om “ Nederlandsonkundigen “ en / of vreemdelingen?

3) Heeft de geachte minister de indruk dat er achter deze schijnechtscheidingen een circuit schuilgaat? Zo ja, werd er door de gerechtelijke instanties hiertegen reeds stappen ondernomen?

4) Welke maatregelen werden genomen om dergelijke frauduleuze schijnhuwelijken sneller op te sporen en tegen te gaan?

Antwoord ontvangen op 8 juni 2009 :

Naar aanleiding van uw vraag dien ik u mee te delen dat de directie van de operationele politionele informatie (CGO) van de Federale Politie spijtig genoeg niet beschikt over gecentraliseerde gegevens aangaande “schijnechtscheidingen”.

Deze specifieke vorm van misdrijven bestaat immers niet binnen de gerechtelijke tabellen van de geïntegreerde politie.

Uit nazicht zowel bij de lokale recherche als bij het lokaal informatie kruispunt van de politiezone Antwerpen is er in de periode 2007-2009 geen enkel onderzoek gekend betreffende een schijnechtscheiding.

Er is terzake ook geen enkele onderzoeksopdracht geweest.

Bij ontbreken van een specifieke feitenkwalificatie werd ook manueel nazicht gedaan naar gerechtelijke feiten van bedrog met het OCMW als benadeelde. Ook op deze basis kon geen enkel feit worden omschreven als een schijnechtscheiding.

Ik kan derhalve op uw vragen 2 en 3 niet antwoorden.

De laatste vraag valt onder de bevoegdheid van mijn collega minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden.