Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1099

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 17 juni 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Federale overheidsdiensten - Programmatorische federale overheidsdiensten - Dienstvoertuigen - Verkeersboetes van ambtenaren

ministerie
voertuig
overtreding van het verkeersreglement
geldboete

Chronologie

17/6/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/7/2008)
2/9/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1097
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1098
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1100
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1101
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1102
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1103
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1104
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1105
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1106
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1107
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1108
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1109
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1110
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1111
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1112
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1113
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1114
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1115
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1116
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1117
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1118

Vraag nr. 4-1099 d.d. 17 juni 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de diensten die onder de bevoegdheid of toezicht vallen van de geachte minister zijn er wellicht een aantal ambtenaren die gebruik dienen te maken van dienstvoertuigen voor dienstopdrachten.

1. Hoeveel dienstvoertuigen zijn er voorhanden in de diensten die onder de bevoegdheid of toezicht van de geachte minister vallen? Graag desgevallend uitsplitsing volgens dienst.

2. Hoeveel ambtenaren maken daarvan gebruik?

3. Bestaan er richtlijnen in geval de betrokkenen verkeersovertredingen hebben begaan en hiervoor bekeurd worden? Is hierin vervat dat de betrokkenen hun bekeuringen zelf moeten betalen? Graag desgevallend de nodige specificatie.

4. Graag kreeg ik een overzicht van het aantal bekeuringen die jaarlijks werden opgelopen gedurende de laatste vijf jaar voor de dienstwagens die in gebruik zijn bij de diensten onder toezicht van de geachte minister? Kunnen deze gegevens eventueel worden uitgesplitst volgens de aard van de bekeuringen? Voor welke bedragen werd daarbij bekeurd werd en wie betaalde deze bekeuringen? Welke verdere gevolgen werden eventueel aan deze bekeuringen gegeven?

Antwoord ontvangen op 2 september 2008 :

1. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu beschikt over een wagenpark van vijfenzeventig voertuigen als volgt verdeeld :

Voorzitter

1

Leden Directiecomité

8

Stafdienst B&Bc-Logistiek

8

Stafdienst ICT

1

Medex

1

DG Leefmilieu

5

DG Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer

32

CODA

9

WIV

10

Totaal

75

Bijkomend beheert het DG Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer ook honderd vierendertig ziekenwagens in het kader van de dringende geneeskundige hulpverlening : deze worden ter beschikking gesteld van brandweerkorpsen en andere diensten om ze operationeel in te zetten op last van het Hulpcentrum 100.

De logistieke dienst (FOD Volksgezondheid) beschikt enerzijds over tien directiewegens voor de mandaathouders en anderzijds over negen gedeelde voertuigen voor logistieke doeleinden.

2. Wat de FOD Volksgezondheid betreft, maken een tweehonderd-tal ambtenaren gebruik van dienstwagens : sommige op regelmatige basis, andere sporadisch

Inzake de FOD Sociale Zekerheid, worden de directiewagens intuitu personae toegekend, dus ieder van de tien mandaathouders heeft zijn persoonlijk voertuig. Wat de poolcars betreft is er een team van vijf vaste chauffeurs, maar zijn de poolcars ook ter beschikking van iedereen van de dienst Logistiek die in één van de buitendiensten een dienstopdracht te vervullen heeft.

3. Het dienstwagenbeleid binnen de FOD's Volksgezondheid en Sociale Zekerheid bepaalt dat het personeelslid dat een verkeersovertreding heeft begaan, de bekeuring zelf moet betalen.

4. Een overzicht van alle betreffende bekeuringen wordt niet bijgehouden omdat het aantal vrij beperkt is en deze onmiddellijk worden doorgezonden naar het personeelslid in kwestie. De gebruiker zelf moet de nodige acties ondernemen om de bekeuring te regelen.

Voor poolcars wordt aan de hand van de reiswijzer die zich in elk voertuig bevindt uitgemaakt wie de bewuste overtreding heeft begaan.

De meeste bekeuringen betreffen snelheidsovertredingen of fout parkeren. De boetes bedragen dan ook in de meeste gevallen 50 euro.

Evenwel, wanneer de overtreding begaan wordt tijdens de uitvoering van een opdracht voor het Hulpcentrum 100 of bij het optreden in kader van de nood- en interventieplannen, en mits gebruik van de prioritaire signalen en blauw zwaailicht, wordt door de Dienst, na controle van de gebeurtenis bij de betrokken noodmeldkamer, een attest afgeleverd waarbij melding wordt gemaakt dat de overtreding gebeurde tijdens de uitvoering van een dringende opdracht.

Tijdens de periode januari 2006-juni 2008 is dit slechts een maal voorgevallen, en dit naar aanleiding van een hotelbrand te Mol.

Wat de ziekenwagens betreft worden deze overtredingen (drie honderd twintig in 2008) overgemaakt aan de betrokken dienst die het voertuig inzet. Het betreft voornamelijk snelheidsovertredingen of rood licht overtredingen bij vaste camera's tijdens opdrachten voor het Hulpcentrum 100. Na overmaking mochten wij tot op heden nog geen verdere reacties of herinneringen ontvangen.