Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3816

van Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) d.d. 17 juli 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Mobiele telefonie - Roaming - Tarieven

telefoon
mobiele telefoon
richtlijn (EU)
communicatietarief
mobiele communicatie
roaming

Chronologie

17/7/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 20/8/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1018
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5857

Vraag nr. 4-3816 d.d. 17 juli 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In juni verlengden het Europese Parlement en de Raad de verordening roaming (verordening (EG) nr. 544/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 717/2007 betreffende roaming op openbare mobiele telefoonnetwerken binnen de Gemeenschap en tot wijziging van Richtlijn 2002/21/EG inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten). Hiermee bevestigt de Europese Unie (EU) de nood aan goedkoper bellen binnen de EU-zone en legde het zelfs nieuwe maximumtarieven vast.

Volgens de verordening wordt aan alle bestaande roamende klanten de mogelijkheid aangeboden om vrijwillig voor een Eurotarief te kiezen of voor elk ander roaming-tarief. Onder Eurotarief moet worden verstaan: elk tarief dat het tariefplafond niet overschrijdt en dat een lokale operator mag aanrekenen voor de levering van gereguleerde roaming-gesprekken. Voor uitgaande oproepen wordt dit tariefplafond vastgelegd op maximum 0,43 euro per minuut.

Begin deze week stuurt de grootste operator in ons land een SMS naar haar klanten met de boodschap dat al wie wil bellen vanuit Europa, dit kan tegen het Belgisch tarief + 0,99 euro per oproep, indien men gratis deze optie activeert.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord gekregen op volgende vragen:

1. Is deze roaming-formule conform de Europese verordening, daar men, in het geval de gebruiker korter dan twee minuten belt, niet onder het opgelegde plafond blijft en deze formule ook niet voldoet aan de vereiste van aanrekening per seconde?

2. Indien deze roaming-formule naast het retail-tarief van het Eurotarief mag bestaan, creëert de operator dan geen misleidende reclame door deze formule aan te bieden aan de gebruiker terwijl hij geen melding maakt van het mogelijk goedkopere Eurotarief, waarvoor de gebruiker ook kan kiezen?