1-867/1 | 1-867/1 |
5 FEBRUARI 1998
Het toekennen van studietoelagen is een belangrijke bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de democratisering van het onderwijs. Het is een doelstelling van het Vlaams onderwijsbeleid om zoveel mogelijk jonge mensen, ongeacht hun sociale herkomst en financiële gezinstoestand, kansen te geven op doorstroming naar het hoger onderwijs.
Een nijpend probleem in verband met de studietoelagen situeert zich in het secundair onderwijs waar in vele gevallen studiebeurzen niet worden aangevraagd door mensen die er nochtans recht op hebben. Uit recent onderzoek dienaangaande is gebleken dat ongeveer een kwart van de rechthebbenden uit onwetendheid verzaken een studietoelage voor hun kinderen aan te vragen. Tot dit kwart van de rechthebbenden die geen studiebeurs aanvragen behoren, spijtig genoeg, vooral de weinig tot minst begoede gezinnen.
Alle informatiecampagnes ten spijt blijft dit probleem zich herhalen. Het omvattende gegeven van de « non-take up » van studietoelagen onderstreept de noodzaak van het zoeken naar andere, meer afdoende en gepaste oplossingen.
Er bestaat een eenvoudige oplossing om tegemoet te komen aan het vastgestelde informatiegebrek bij de « prioritaire » rechthebbenden, met name het opleggen van een meldingsplicht aan de belastingdiensten van het ministerie van Financiën.
Bij de aanvraag van een studiebeurs ondertekenen de aanvragers thans een document waarbij de dienst van de studietoelagen gemachtigd wordt om de financiële gegevens op te vragen bij de belastingdiensten, waarna deze laatste de vereiste gegevens met betrekking tot het gezinsinkomen mededelen aan de dienst voor studietoelagen. In deze procedure verstrekken de belastingdiensten de gegevens op vraag.
Vanuit de doelstelling om vooral de minstbegoede niet-geïnformeerde rechthebbenden te bereiken, willen wij aan de belastingdiensten een opdracht geven om aan deze gezinnen ambtshalve mede te delen dat zij in aanmerking komen voor het aanvragen van een studietoelage. Op deze manier vervult de administratie haar taak van « civil servant » voor de burger. Evenzeer houdt zo een systeem van meldingsplicht vanwege de fiscale diensten een evidente, klantgerichte en -vriendelijke manier van handelen in. Nagenoeg moeiteloos kunnen de fiscale diensten immers natrekken en dit zonder dat het aangevraagd wordt of gezinnen al dan niet op basis van hun inkomen aanspraak (kunnen) maken op een studiebeurs voor hun kinderen die onderwijs volgen in het secundair onderwijs. Is dit effectief het geval, dan is het hun evidente plicht om dit zowel kenbaar te maken aan de betrokken gezinnen als aan de bevoegde instanties van de gemeenschappen, zodat laatstgenoemden nog enkel dienen in te staan voor de uitbetaling van de bedragen aan de rechthebbenden. Evident, efficiënt en sociaal verantwoord handelen bereikt men met andere woorden vanuit het gegeven van de (federale) meldingsplicht wat, nadien, inhoudt dat de gemeenschappen voor een correcte opvolging instaan.
Aangezien de belastingdiensten ressorteren onder de bevoegdheid van de federale minister van Financiën, willen wij via dit voorstel van resolutie de federale minister van Financiën vragen contact op te nemen met de Vlaamse regering teneinde aan onze bezorgdheid tegemoet te komen.
Naar analogie geldt uiteraard hetzelfde ten aanzien van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gebied.
Christiaan VANDENBROEKE. |
Gegeven het feit dat, goedbedoelde informatiecampagnes ten spijt, het niet opnemen van studiebeurzen secundair onderwijs onaanvaardbaar hoog is en blijft;
Gelet op het gegeven dat de toekenning van studietoelagen een bevoegdheid is van de Vlaamse Gemeenschap waarvoor beroep gedaan wordt op de medewerking van de belastingdiensten, die onder federale bevoegdheid ressorteren,
Vragen de Vlaamse gemeenschapssenatoren aan de federale minister van Financiën om met de Vlaamse Regering in overleg te treden zodat de fiscale administratieve diensten tot meldingsplicht gehouden zijn wanneer gezinnen, op basis van hun inkomen, aanspraak kunnen maken op een studietoelage voor hun kinderen die secundair onderwijs volgen.
Christiaan VANDENBROEKE. Leo DELCROIX. Jacques DEVOLDER. Leo GOOVAERTS. Marc OLIVIER. Joris VAN HAUTHEM. Johan WEYTS. |