Mensenhandel

Mensenhandel en prostitutie

Een krachtig optreden

SEN-Willie
Paul Wille (VLD), voorzitter
van de subcommissie
Mensenhandel

Op initiatief van Child Focus en Le Nid, heeft de Senaat op 29 juni 2001 een studiedag gehouden over mensenhandel en prostitutie. De bedoeling van dit colloquium bestond erin te luisteren naar de civiele maatschappij, zowel naar de slachtoffers als naar de personen die hen hulp bieden. Er ontstond een dialoog tussen parlementsleden, magistraten, politieagenten, vertegenwoordigers van de universitaire wereld, getuigen en vertegenwoordigers van NGO's en centra voor slachtofferhulp. De leden van de subcommissie Mensenhandel van de Senaat namen actief deel aan de discussies. Z.K.H. prins Filip, senator van rechtswege, woonde de werkzaamheden bij.

Senaatsvoorzitter Armand De Decker herinnerde er in zijn welkomstrede aan dat ons land al ernstige inspanningen gedaan heeft voor de bestrijding van deze plaag, waaraan de uitbuiting van de wanhoop van kandidaat-immigranten door criminele netwerken ten grondslag ligt. België verleent de slachtoffers vandaag een specifiek statuut. Ze worden aangemoedigd om te getuigen tegen de personen die de mensenhandel organiseren, in een poging om de smokkelroutes te ontmantelen. Dat beleid is echter nog voor verbetering vatbaar en moet onderdeel zijn van een nationale en internationale benadering.

Jacques Debulpaep, directeur-generaal van Child Focus, vestigde vervolgens de aandacht op de bijzonder kwetsbare situatie van de niet-begeleide minderjarigen. Hij wees erop dat nog talrijke lacunes moeten worden aangevuld in de opvang van en de steun aan deze minderjarigen die het slachtoffer zijn van men senhandel met het oog op seksuele uitbuiting. Hij drong ook aan op de noodzaak van een betere coördinatie van de activiteiten van de federale overheid en de gemeenschappen.

SEN-P42/2
BELGA

Senator Erika Thijs (CD&V) vermeldde de diverse remedies die door de subcommissie in overweging werden genomen, onder meer een versterkt samenwerkingsbeleid met de landen van oorsprong van de slachtoffers, de organisatie van systematische informatiecampagnes in deze landen, het opdrijven van de strijd tegen de handel in visa en documenten, de verbetering van het beleid inzake gerechtelijke bijstand aan de slachtoffers, de structurele financiering van de opvangcentra die een doorslaggevende rol spelen en een intensere internationale samenwerking.

Er werden die dag drie ronde tafels georganiseerd, waaraan getuigen, parlementsleden, actoren op het terrein en specialisten uit de academische wereld deelnamen.

De eerste boog zich over het souteneurschap in hotels, de rol van de politie in de buurten waar prostitutie gedoogd wordt, de middelen die de enquêteurs ter beschikking krijgen om pooiers te vervolgen en de bescherming van de prostituees.

De deelnemers aan de tweede werkgroep eisten een globalere aanpak van de mensenhandel. Prostitutie is daarvan immers maar één facet en mag niet geïsoleerd worden behandeld. Om zich een totaalbeeld van deze plaag te kunnen vormen, is het bovendien van belang zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Professor Hutsebaut (KUL) stelde de oprichting voor van een fonds voor de schadeloosstelling van de slachtoffers, de invoering van een wettelijk voogdijsysteem voor de niet-begeleide minderjarigen en de uitbreiding van de opvangmogelijkheden.

Op de derde ronde tafel debatteerden Belgische en buitenlandse actoren op het terrein over de harmonisering van de initiatieven inzake mensenhandel.

De senatoren Magdeleine Willame-Boonen (cdH) en Nathalie de T'Serclaes (MR) maakten een synthese van de werkzaamheden van de ochtend en de namiddag en Anne-Marie Lizin (PS), voorzitter van de commissie Binnenlandse zaken, maakte tot slot melding van bepaalde wetswijzigingen die de commissie in overweging neemt.

De dag werd beëindigd met de voorstelling van de affichecampagne van Le Nid en Child Focus.


SEN-P43/2
Magdeleine
Willame-Boonen (cdH)

Resolutie

Op voorstel van senator Magdeleine Willame-Boonen (cdH) heeft de Senaat een resolutie aangenomen om te vragen dat de regering de verenigingen die hulp verlenen aan de slachtoffers van mensenhandel een structurele financiering zou toekennen.

wetgevingsdossier 2-834


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster