Bestrijding van discriminatie

SEN-P35/1
Philippe Mahoux (PS)

Op 21 december 2001 heeft de plenaire vergadering het wetsvoorstel van Philippe Mahoux (PS) aangenomen ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen.

Het wetsvoorstel heeft, sinds het in 1999 werd ingediend, een lange weg afgelegd. Het gaf aanleiding tot heftige discussies in de commissie. De Raad van State heeft een gedetailleerd advies uitgebracht. De regering heeft talrijke amendementen ingediend om de wet in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijnen.

De wet van 1981 bestrafte al bepaalde door racisme en xenofobie ingegeven daden, maar deze wet heeft betrekking op onaanvaardbare discriminerende situaties die kenmerkend zijn voor de persoon, zoals zijn geslacht, zijn gezondheidstoestand, zijn geboorte, zijn seksuele geaardheid of nog zijn religieuze of filosofische opvattingen.

De Senaat heeft de slachtoffers van deze discriminaties juridisch willen wapenen door te voorzien in de mogelijkheid van strafrechtelijke procedures en burgerlijke vorderingen.

wetgevingsdossier 2-12


SEN-P35/2
Erika Thijs (CD&V)

3700 asielzoekers keren vrijwillig terug

Op een vraag van Erika Thijs (CD&V), heeft minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte geantwoord dat in 2000 3.700 asielzoekers aanvaard hebben om vrijwillig terug te keren naar hun land van oorsprong. Deze mensen ontvangen een premie van 250 euro. Een centrum zorgt voor de opvang van wie vrijwillig wenst terug te keren.


Pesten op het werk

Na de stemming door de commissie Sociale aangelegenheden op 23 april 2002, werd het wetsontwerp betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk in plenaire vergadering van de Senaat op 23 mei 2002 goedgekeurd.

Het wetsontwerp verplicht elk bedrijf een preventieadviseur aan te stellen en een preventieplan op te stellen om werknemers te beschermen tegen geweld en mobbing.

Senator Myriam Vanlerberghe (SP.A) die reeds op 28 april 2000, samen met senator Philippe Mahoux (PS), een wetsvoorstel had ingedien om pesten op het werk aan te pakken, toonde zich opgetogen over de stemming: "Ik ben zeer blij dat minister van Tewerkstelling Laurette Onkelinx ons voorstel de nodige aandacht heeft willen geven. Haar ontwerp gaat zelfs verder dan ons voorstel en zorgt ook voor de nodige uitvoeringsbesluiten. De teneur blijft echter dezelfde: voorkomen van pesten als het kan, maar hard aanpakken als het moet."

wetgevingsdossiers 2-1063, 2-1064 en 2-419


Verslag

Ik ben een laatstejaarsstudente aan de Lessius Hogeschool. In uw tijdschrift van 2001 heb ik het artikel over het asielbeleid gelezen. Anne-Marie Lizin spreekt over een verslag van de commissie Binnenlandse zaken waarin het Belgische asielbeleid wordt geëvalueerd. Kan ik dat verslag ergens verkrijgen?

Wat u beslist zou kunnen interesseren is het voortgangsrapport van de commissie Binnenlandse zaken over het regeringsbeleid met betrekking tot de immigratie.

wetgevingsdossier 2-565


Handicap

Ik had graag geweten wat de stand van zaken is over de uitbreiding van de antidiscriminatiewet tot personen met een handicap.

Het anti-discriminatie-wetsvoorstel van senator Philippe Mahoux (PS) is overgezonden naar de Kamer. De Raad van State heeft een vrij kritisch advies uitgebracht over de tekst waarover door de Senaat is gestemd.

Vraag is of de commissie Justitie van de Kamer van dit wetsontwerp een prioriteit wil maken. De vraag moet dan ook in de Kamer worden gesteld.

De ontwerptekst wil alle vormen van discriminatie aanpakken, ook discriminatie op grond van een handicap. Het wetsontwerp kan nog worden geamendeerd, wat niet onwaarchijnlijk is gelet op het advies van de Raad van State.

wetgevingsdossier 2-12


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster