Gezondheid

Walkman of hoorapparaat ?

Jongeren die hun walkmans of hoofdtelefoons te luid zetten, dreigen deze vroeg of laat te moeten vervangen door een hoorapparaat. Daar wil de Senaat wat aan doen.

walkman.tif

Photo Isopress-Sénépart

Het is wetenschappelijk bewezen dat veelvuldig gebruik van walkmans en hoofdtelefoons, bij een te hoog klankvolume, onherstelbare schade kan toebrengen aan het gehoor. De dokters zeggen het: meer en meer jonge muziekliefhebbers horen slecht.

Walkmans zijn trouwens niet de enige lawaaiproducerende attributen van de jongerencultuur. Pop- en rockconcerten, discotheken, brom- en motorfietsen zorgen voor meer lawaai dan machines in een fabriek.

Walkmans en hoofdtelefoons geven nochtans de grootste problemen omdat men er meer en langer naar luistert. Jongeren zouden hun wandelkameraad wekelijks gemiddeld zeven uur gebruiken. Twintig procent draait de volumeknop wijd open. Volgens sommige wetenschappers wordt een hele generatie slechthorenden voortgebracht zonder dat iemand zich daarom bekommert.

Senator Sabine de Bethune (CVP) en enkele collega's willen het zover niet laten komen. Zij dienden een wetsvoorstel in dat het maximum volume van walkmans en hoofdtelefoons beperkt tot 90 decibel.

Voor speelgoedwalkmans bestemd voor gevoelige kinderoortjes, mag men de volumeknop niet verder kunnen draaien dan 80 decibel.

Op de toestellen moet men duidelijk waarschuwen voor mogelijke beschadiging van het gehoor.

De indieners beklemtonen dat het niet de bedoeling is het gebruik van walkmans af te remmen. Zij willen alleen de jonge oren beschermen.

De walkmans die nu op de markt zijn, halen tot 120 dB. Zelfs een kortstondige blootstelling aan een geluidsniveau van meer dan 90 dB is nochtans schadelijk. In bedrijven moeten werknemers zich trouwens verplicht beschermen als de geluidsdrempel 90 dB overschrijdt.

Alle senatoren waren het ermee eens dat beschermende maatregelen nodig zijn.

VLD-senator Lisette Nelis-Van Liedekerke waarschuwde nochtans voor overreglementering en pleitte daarnaast voor een ruimere aanpak via een informatie- en sensibiliseringscampagne die de jongeren meer zin voor verantwoordelijkheid bijbrengt.

Het wetsontwerp dat de Senaat op 4 december 1997 eenparig aannam, moet nog door de Kamer van volksvertegenwoordigers worden goedgekeurd.


Texte français

Opmerkingen voor de webmaster