Fracties

Politieke fracties

De senatoren zijn ingedeeld in 10 fracties. Een fractie groepeert alle senatoren die tot dezelfde politieke partij behoren. De fracties zijn als het ware de veruitwendiging van de politieke partijen in het parlement.

 

Dat was niet altijd zo. De Grondwet spreekt niet over fracties of partijen.
In het jonge België van 1830 schaarden alle parlementsleden zich eensgezind achter de Koning en de unionistische regering om samen weerwerk te bieden aan het Hollandse regime.
Toch vormden zich al heel gauw groepen van "gelijkgezinden" in het parlement waaruit later de eerste grote partijen ontstonden: de liberalen en de katholieken.

 

Senaatsfracties

aantal leden
 CVP  12
 PS  11
 VLD  10
 SP  9
 PRL-FDF  9
 PSC  7
 Vlaams Blok  5
 VU  3
 Ecolo  3
 Agalev  2

Tot voor kort leefden de fracties een eerder verborgen leven. De Senaat erkende hen pas in 1971 officieel. Toch spelen zij een grote rol in de werking van de instelling.

De fracties bereiden het parlementaire werk voor. Wekelijks -meestal op donderdagnamiddag- maken zij afspraken over de indiening van wetsvoorstellen en evocatieverzoeken, het stellen van vragen en de stemmingen.

Op grond van de evenredige vertegenwoordiging van de fracties worden de vaste commissies samengesteld. Alleen de voorzitters van de fracties die in de vaste commissies zijn vertegenwoordigd, maken deel uit van het Bureau. Dit is het leidinggevende orgaan van de Senaat.

Drie fracties -Ecolo, Agalev en de Volksunie -hebben niet genoeg leden om in de vaste commissies te zetelen. Bijgevolg maken zij geen deel uit van het Bureau.

In de artikelenreeks die in de volgende nummers van "Senaat" wordt voortgezet, behandelen we achtereenvolgens de 10 fracties van de Senaat. Telkens komen een Nederlandstalige en een Franstalige fractie aan de beurt, te beginnen met de twee grootste: CVP en PS.


CVP-fractie

Gelijkgezinden

De CVP-fractie van de Senaat bestaat uit twaalf senatoren. Eerder dan een groep senatoren die tot dezelfde politieke partij behoren, omschrijven de CVP-senatoren zich als een groep gelijkgezinden, waarmee zij de autonomie van de fractie tegenover de partij willen benadrukken.
De CVP-fractie komt minstens eenmaal per week bijeen. Tijdens deze fractievergaderingen worden taken verdeeld, standpunten ingenomen en brengen de senatoren verslag uit over de commissiewerkzaamheden. Als er over bepaalde standpunten geen eensgezindheid is, stemt de fractie erover.
De CVP-senatoren hebben ieder hun eigen specialiteit. Zij zetelen in de betrokken commissies en vertegenwoordigen er de fractie. De fractie ondersteunt hen daarbij.
De fractievoorzitter leidt de fractie en treedt namens haar op.

Fractiesecretariaat

De fractiesecretaris staat de fractievoorzitter bij. Hij leidt de interne organisatie van de fractie in goede banen.
Op het CVP-fractiesecretariaat zorgen zeven wetenschappelijke medewerkers en een documentalist voor de logistieke ondersteuning van de fractie. Zij helpen de senatoren bij hun werk, bereiden commissievergaderingen voor, schrijven nota's en leveren voorbereidend wetgevend werk. Ook zij specialiseren zich in een bepaald domein.


Fractiedagen

Ieder jaar gaat de volledige CVP-fractie een paar dagen in afzondering voor de 'fractiedagen'. Dan maakt de fractie tijd voor een diepgaande bespreking van een maatschappelijk thema. Vorig jaar was dat euthanasie.
De fractiedagen betekenen ook een rustpunt in de drukke parlementaire activiteiten en maken het mogelijk even stil te staan bij de interne werking van de fractie, de samenwerking met de partij en de samenwerking met de andere fracties.

E-mail: [email protected]

pictures/berghzw.jpg"De fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid
die niet dezelfde is als die van de partij.
Zij zorgt voor een eigen creatieve inbreng,
vertrekkende van dezelfde beginselen en opvattingen",
zegt fractievoorzitter Hugo Vandenberghe


De 12 senatoren van de CVP- fractie

André Bourgeois

Ludwig Caluwé

Bea Cantillon

Sabine de Bethune

Leo Delcroix

Jacques D'Hooghe

Marc Olivier

Paul Staes

Frank Swaelen

Erika Thijs

Hugo Vandenberghe

Johan Weyts


PS-fractie

Qua interne werking en politieke beraadslaging is de PS-fractie volledig autonoom, ook al maakt partijvoorzitter Philippe Busquin zelf deel uit van de Senaatsfractie. Voor de algemene politieke lijn sluit de fractie zich natuurlijk aan bij het Bureau (= het hoogste orgaan) van de Parti Socialiste. In overleg met de fractie kunnen de PS-senatoren vrij wetsvoorstellen indienen.
Veel PS-senatoren voelen de band met de partij aan als een natuurlijk gegeven omdat zij zelf actief zijn in de partijfederaties of -afdelingen.
De fractie vergadert elke donderdag voor de stemming in de plenaire vergadering. Dan bespreekt ze de problemen die kunnen rijzen bij de bespreking in de commissies of bij stemmingen over amendementen, voorstellen of ontwerpen.
Regelmatig nodigt de fractie de PS-ministers uit om bijvoorbeeld een ontwerp toe te lichten.
Als spreekbuis van zijn fractie zetelt Roger Lallemand in het Partijbureau.

Samenwerking

PS-voorzitter Philippe Busquin brengt twee keer per jaar alle PS-fracties samen, zowel deze van het federale parlement als die van de gemeenschaps- en gewestparlementen.
Zelf haalt de Senaatsfractie een of twee keer per jaar de banden aan met de Kamerfractie of met de oud-senatoren naar aanleiding van een voordracht zoals ter voorbereiding van het euthanasiedebat.
Ook de PS-fracties van Kamer en Senaat nodigen soms samen een spreker uit, zoals onlangs nog de Franse socioloog Edgar Morin, de jurist Antoine Garapon of de essayist Jacques Attali.

E-mail: [email protected]

lalleman.tif "PS-fractievoorzitter Roger Lallemand


De 11 senatoren van de PS-fractie


Philippe Busquin

Guy Charlier

Jean-Marie Happart

Robert Hotyat

Roger Lallemand

Anne-Marie Lizin

Philippe Mahoux

Henri Mouton

Francis Poty

Jacques Santkin

Robert Urbain


Texte français

Opmerkingen voor de webmaster