5-1004/1 | 5-1004/1 |
4 MEI 2011
Dit wetsvoorstel neemt, in aangepaste vorm, de tekst over van een voorstel dat reeds op 6 maart 2008 in de Senaat werd ingediend (stuk Senaat, nr. 4-619/1 - 2007/2008).
Door het nog steeds nijpend gebrek aan concurrentie in de energiesector en de voortdurend stijgende energiebehoefte, versus stagnerende productiecapaciteit, ziet het er niet naar uit dat de prijzen voor aardgas en elektriciteit op korte termijn zullen stabiliseren of dalen. De prijzen zullen integendeel vrijwel zeker blijven stijgen als gevolg van een hele reeks externe factoren waarop de regering geen greep heeft : de toenemende behoefte aan energie van groeilanden als India en China, de oorlog in Libië, de revoltes en de instabiliteit in verschillende olieproducerende landen, de geleidelijke uitputting van de voorraden die redelijkerwijze nog exploiteerbaar zijn, enz. Ook de aversie tegen kernenergie verscherpt het probleem. In eigen land heeft bovendien de ondoordachte manier waarop zonne-energie werd gesubsidieerd voor vele gebruikers — vaak de minst kapitaalkrachtigen — geleid tot een prijsverhoging voor elektriciteit.
Toch kan de overheid maatregelen nemen die de koopkracht ondersteunen. Een BTW-verlaging is er één van. De distributie van elektriciteit en aardgas wordt belast tegen het tarief van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) van 21 %. Nochtans zegt de gas- en elektriciteitswet zelf dat elektriciteit en aardgas basisbehoeften zijn. Overigens zal niemand ontkennen dat zich behoorlijk verwarmen en van licht voorzien wel degelijk basisbehoeften zijn. Daarom is het niet logisch dat het BTW-tarief van 21 % wordt toegepast in plaats van het tarief van 6 %, dat bijvoorbeeld wel geldt voor voeding en drank. Het is onlogisch en ronduit asociaal dat op gas en elektriciteit voor huishoudelijk gebruik hetzelfde BTW-tarief van 21 % wordt toegepast als op schadelijke producten als tabak, niet-levensnoodzakelijke goederen als hifi- en videoapparaten, CD's en CD-ROM's, en luxegoederen als bont en juwelen.
Bovendien hebben de stijgende prijzen en toenemende consumptie als pervers gevolg dat ook de staat zonder bijkomende inspanning beduidend meer inkomsten genereert op de kap van de verbruiker.
Ook in vergelijking met andere landen van de Europese Unie (EU) liggen de Belgische BTW-tarieven van 21 % voor gas en elektriciteit voor huishoudelijk gebruik zeer hoog.
Op aardgas betaalt men in Portugal en Luxemburg slechts 6 % BTW, in het Verenigd Koninkrijk zelfs slechts 5 %. Voor elektriciteit zijn de verschillen even opvallend. In Italië heft men daarop slechts 10 % BTW, in Luxemburg en Portugal 6 %, in Malta en het Verenigd Koninkrijk slechts 5 %.
Volgens artikel 1 van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 wordt de distributie van aardgas en elektriciteit voor huishoudelijk verbruik inderdaad belast aan het BTW-tarief van 21 %. Dit wetsvoorstel brengt de distributie van aardgas en elektriciteit voor huishoudelijk verbruik onder bij de producten die belast worden tegen het tarief van 6 %, door ze toe te voegen aan tabel A in de bijlage van voormeld koninklijk besluit.
Aldus beoogt dit wetsvoorstel het BTW-tarief voor de aardgas- en elektriciteitsdistributie voor huishoudelijk verbruik te verlagen van 21 % naar 6 %.
Anke VAN DERMEERSCH. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
De rubriek XIV van tabel A van de bijlage van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en diensten bij die tarieven, opgeheven bij het koninklijk besluit van 17 maart 1992, wordt hersteld in de volgende lezing :
« XIV. — Distributie van aardgas en elektriciteit voor huishoudelijk verbruik
Aardgas en elektriciteit voor huishoudelijk verbruik, geleverd door middel van gas- en elektriciteitsdistributie. »
27 april 2011.
Anke VAN DERMEERSCH. |