3-1851/3 | 3-1851/3 |
24 OKTOBER 2006
I. INLEIDING
Dit voorstel van resolutie werd ingediend op 3 oktober 2006 en besproken door de commissie tijdens haar vergadering van 24 oktober 2006.
II. INLEIDENDE UITEENZETTING DOOR DE HEER LUC WILLEMS, INDIENER VAN HET VOORSTEL VAN RESOLUTIE
Op 23 oktober 2006 vond in Hongarije de herdenking plaats van de Hongaarse Revolutie, de vrijheidsstrijd die precies vijftig jaar voordien aanving.
De vreedzame betogingen konden destijds wereldwijd op veel sympathie rekenen. De volksopstand, die tot een grotere beweging had kunnen uitgroeien, is uiteindelijk door de Sovjettroepen in de kiem gesmoord. Daarbij zijn een groot aantal Hongaarse slachtoffers gevallen.
De vijftigste verjaardag van de Hongaarse revolutie is in Boedapest gevierd. België sloot zich aan bij de officiële herdenking en werd vertegenwoordigd door een lid van de koninklijke familie.
III. ALGEMENE BESPREKING
De heer Willems verwijst vooreerst naar het identieke voorstel van resolutie dat door de heer Jacques Germeaux, volksvertegenwoordiger, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is ingediend (zie stuk Kamer, nr. 51-2688/1). Beide resoluties zijn gebaseerd op een resolutie van de heer Tom Lantos die door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op 6 december 2005 werd aangenomen.
De heer Roelants du Vivier stipt aan dat de heer Tom Lantos, die de resolutie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingediend, van Hongaarse afkomst is. Hij verheugt zich erover dat in resolutie nr. 3-1851/1 uitdrukkelijk wordt verwezen naar de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie en de NAVO zodat deze kwestie in een Europese en een internationale context wordt geplaatst.
Mevrouw de Bethune verheugt zich over het feit dat België, onder meer door deze resolutie, zich solidair toont met het leed van het Hongaarse volk en het lot van de vele Hongaren die hun land moesten ontvluchten.
De heer Cornil verbaast zich erover dat de Hongaarse revolutie wordt herdacht terwijl zoveel andere belangrijke gebeurtenissen bijna onopgemerkt blijven.
IV. BESPREKING VAN DE AMENDEMENTEN
Amendement nr. 1
De heer Lionel Vandenberghe dient een amendement in (stuk Senaat, nr. 3-1851/2) dat ertoe strekt in de considerans tussen de punten E en D een nieuw punt D bis in te voegen.
Spreker wil herinneren aan het feit dat de Westerse wereld toendertijd onvoldoende diplomatieke druk heeft uitgeoefend op de onderdrukkers van de opstand.
Amendement nr. 2
De heer Lionel Vandenberghe dient een amendement in (stuk Senaat, nr. 3-1851/2) dat ertoe strekt de overweging die verwijst naar de resolutie aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in december 2005 te schrappen. Spijt komt te laat en bovendien zijn er ongetwijfeld nog vele landen die dergelijke resolutie hebben aangenomen.
Amendement nr. 3
De heer Lionel Vandenberghe dient een amendement in (stuk Senaat, nr. 3-1851/2) dat ertoe strekt in het eerste punt van het dispositief duidelijk te stellen dat het exact 50 jaar geleden is dat de Hongaarse volksopstand plaatsvond.
Amendement nr. 4
De heer Lionel Vandenberghe dient een amendement in (stuk Senaat, nr. 3-1851/2) dat ertoe strekt het dispositief aan te vullen met een punt 2bis waarbij respect wordt uitgedrukt voor de Belgische bevolking die de gevluchte Hongaren met open armen heeft ontvangen.
V. STEMMINGEN
De amendementen 1, 2, 3 en 4, alsook het geamendeerde voorstel van resolutie in zijn geheel, worden aangenomen met 7 stemmen bij 2 onthoudingen.
Vertrouwen werd geschonken aan de rapporteur voor het opstellen van dit verslag.
De rapporteur, | De voorzitter, |
Lionel VANDENBERGHE. | François ROELANTS du VIVIER. |
Tekst aangenomen door de commissie (zie stuk Senaat, nr. 3-1851/4 - 2006/2007)