(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
In het verleden werden er naar aanleiding van bepaalde « rampen » maatregelen genomen om de bijdragelast van zelfstandigen die er het slachtoffer van waren, te milderen. Deze maatregelen hielden in dat er voor een of meer kwartalen uitstel van betaling van sociale bijdragen werd verleend. Dit uitstel bedroeg maximum één jaar. Tijdens deze periode bleef, ook al waren de sociale bijdragen onbetaald, het recht op sociale uitkeringen gevrijwaard alsof de betrokken kwartalen wél betaald waren. Maar het uitstel was geen afstel : de bijdragen waarvoor uitstel was verleend moesten tegen een bepaalde termijn betaald zijn (op dat moment samen met de bijdragen voor het lopende kwartaal) en als dat niet het geval was, dienden de sociale-verzekeringsfondsen voor de hele periode verwijlinteresten aan te rekenen; en als er sociale uitkeringen waren genoten, dan dienden die eventueel te worden teruggevorderd.
Sinds het jaar 2000 noteerden we volgende maatregelen :
— Brandstofcrisis 2000 : uitstel voor het derde en vierde kwartaal 2000 (die moesten betaald zijn tegen het einde van het derde respectievelijk vierde kwartaal 2001).
— Sabenacrisis 2001 : uitstel voor het vierde kwartaal 2001 en het eerste kwartaal 2002 (die moesten betaald zijn tegen het einde van het vierde kwartaal 2002 respectievelijk eerste kwartaal 2003).
— Overstroming 2003 : uitstel voor het eerste en tweede kwartaal 2003 (die moesten betaald zijn tegen het einde van het vierde kwartaal 2003).
— Vogelpest 2003 : uitstel voor het tweede en derde kwartaal 2003 (die moesten betaald zijn tegen het einde van het tweede respectievelijk derde kwartaal 2003).
— Overstroming 2005 : uitstel voor het derde en vierde kwartaal 2005 (die moesten betaald zijn tegen het einde van het derde kwartaal 2006).
— Vogelgriep 2006 : uitstel voor het eerste en tweede kwartaal 2006 (die moeten betaald zijn tegen het einde van het tweede kwartaal 2007) én voor het derde en vierde kwartaal 2006 (die moeten betaald zijn tegen het einde van het derde respectievelijk vierde kwartaal 2007).
— Droogte en regen 2006 : uitstel voor het derde en vierde kwartaal 2006 (die moeten betaald zijn tegen het einde van het derde respectievelijk vierde kwartaal 2007).
— Blauwtongziekte 2006 : uitstel voor het eerste en tweede kwartaal 2007 (die moeten betaald zijn tegen het einde van het vierde kwartaal 2007).
In de praktijk stellen we vast dat vele van de betrokken zelfstandigen geen beroep doen op deze maatregelen, omdat de bijdragen toch moeten betaald worden, op straf van verlies van sociale rechten. Bovendien wordt het probleem van de bijdragen alleen maar verschoven. Het uitstel brengt met zich mee dat de bijdragen later toch moeten betaald worden en dan samen met de bijdragen voor het lopende kwartaal (op dat moment moeten de zelfstandigen dus meerdere kwartalen tegelijk betalen). Een echt structurele oplossing voor zelfstandigen in moeilijkheden is het dus niet.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :
1. Hoeveel zelfstandigen hebben sinds 2000 effectief gebruik gemaakt van de maatregelen houdende uitstel van betaling van sociale bijdragen ? Graag ontving ik de cijfers van het aantal aanvragen uitgesplitst per maatregel.
2. Hoeveel zelfstandigen hadden van de verschillende maatregelen gebruik kunnen maken ? Met andere woorden hoeveel zelfstandigen kwamen voor de verschillende maatregelen in aanmerking ?
3. Hoeveel aanvragen werden per maatregel geweigerd en om welke reden ?
4. Overweegt de geachte minister een heroriëntering van deze maatregelen in de richting van een meer structurele oplossing ?