Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-50

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag nr. 3-2943 van de heer Vandenberghe L. d.d. 23 juni 2005 (N.) :
Dalai Lama. — Bezoek aan BelgiŽ.

De Dalai Lama, de spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten, plant een nieuw bezoek aan BelgiŽ einde mei-begin juni 2006. Dat heeft het Tibetaanse Instituut Yeunten Ling gemeld. De onderhandelingen hiervoor met de FOD Buitenlandse Zaken zullen aan het einde van de parlementaire vakantie 2005 worden hervat. Ook dit jaar was er reeds een bezoek van de Dalai Lama aan ons land gepland. Onder diplomatieke druk heeft de Dalai Lama zijn bezoek echter uitgesteld. De Koning en zijn delegatie, waar u ook toe behoorde, brachten immers op precies hetzelfde tijdstip een bezoek aan China. De FOD Buitenlandse Zaken vond daarom het bezoek van de Tibetaanse spirituele leider niet gepast. De Dalai Lama heeft dit jaar het onderspit gedolven. ę Ik wil niemand tot last zijn Ľ, verklaarde hij in een interview. Juist nu de Dalai Lama een nieuw bezoek heeft aangekondigd, aanvaardde de Chinese president Hu Jintao de uitnodiging van koning Albert om een bezoek te brengen aan BelgiŽ. Wanneer Hu Jintao zal afreizen naar BelgiŽ, is nog niet bekend.

Zal het bezoek van de president van China de komst van de Dalai Lama opnieuw doorkruisen of zal er dit keer rekening worden gehouden met het bezoek van de spirituele leider ?

Antwoord : Het is mij bekend dat de Dalai Lama een privť-bezoek plant aan BelgiŽ in de periode die u vermeldt. De diensten van de FOD Buitenlandse Zaken zijn hiervan op de hoogte gebracht door het Bureau van Tibet te Brussel met wie geregelde werkcontacten bestaan. Over het tijdstip van een mogelijk staatsbezoek van president Hu Jintao aan BelgiŽ is voorlopig niets bekend. Deze laatste aangelegenheid zal te gepasten tijd het voorwerp uitmaken van diplomatiek overleg.