Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-50

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Vice-eerste minister en minister van Begroting en Overheidsbedrijven (Overheidsbedrijven)

Vraag nr. 3-2172 van de heer Steverlynck d.d. 4 februari 2005 (N.) :
NMBS. — Rit Ieper-Brugge. — Lange wachttijden in het station Kortrijk.

Wanneer een treinreiziger vanuit het station in Ieper richting Brugge-Oostende wil, dan wordt hij bij het overstappen geconfronteerd met zeer lange wachttijden in het station van Kortrijk. Ook in omgekeerde richting doet dit probleem zich voor. De ganse rit vanuit Ieper naar Brugge duurt doorgaans 1 uur en 48 minuten, waarbij de wachttijd in Kortrijk oploopt tot 39 minuten.

Ook de rechtstreekse verbindingen van treinhaltes uit de Westhoek met Brussel zijn voor verbetering vatbaar.

Mag ik daarom aan de geachte minister de volgende vragen richten :

— Is hij vertrouwd met deze problematiek ?

— Welke stappen zal hij ondernemen om tot een oplossing te komen ?

— Op welke termijn ziet hij de eventuele maatregelen verwezenlijkt ? Zullen de eventuele wijzigingen opgenomen worden in de nieuwe uurregeling voor 2006 ?

Antwoord : In antwoord op de gestelde vragen heb ik de eer het geachte lid het volgende mee te delen.

1. De dienstregeling op de lijn 69 Poperinge-Kortrijk werd vooreerst ontwikkeld in functie van de grote reizigersstromen. Zo werd in 1998 geopteerd voor een directe verbinding via Oudenaarde en Zottegem naar Brussel met de IC L Poperinge — Ieper — Kortrijk — Brussel — Sint-Niklaas en enkele rechtstreekse P-treinen via Gent naar Brussel.

Uit de verkoopcijfers van de treinkaarten in 2003 blijkt dat dé bestemming van de stations op de lijn 69 Kortrijk zelf is met 879 pendelaars per dag, op de tweede plaats volgt zone Brussel (319 pendelaars per dag) en op de derde plaats Ieper (309 pendelaars per dag). Andere grote stations scoren veel lager, zoals zone Gent (186 pendelaars per dag), zone Brugge (37), zone Antwerpen (6), Oostende (3).

Naar treinen op de lijn 66 Kortrijk — Brugge is er inderdaad geen goede aansluiting. Deze treinen staan immers reeds in aansluiting met heel wat andere relaties.

Zo staat de IC C Oostende — Brugge — Kortrijk — (Rijsel) in Brugge in aansluiting met IC E Knokke/Blankenberge — Brussel — Tongeren en in Kortrijk met de IC L naar Brussel en de IR f naar Gent — Mechelen.

De L-trein Brugge — Kortrijk staat in aansluiting :

— in Brugge met de IC A naar Brussel en met de IC G naar Oostende;

— in Lichtervelde met de IR i De Panne — Gent — Brussel — Luchthaven;

en rijdt verder als stoptrein naar Zottegem.

Bij het bepalen van de diesntregelingen op de lijn 69 diende immers rekening gehouden te worden met :

— de beperkte exploitatiemogelijkheden en kruisingen op het enkelsporig baanvak Poperinge — Ieper — Komen;

— het gemeenschappelijk baanvak met lijn 66 namelijk de vertakking Kortrijk West — Kortrijk.

Hierdoor was het niet mogelijk om te Kortrijk een optimale aansluiting richting Poperinge te verzekeren vanuit de lijn 66, een verbinding veeleer te situeren in de tegenpiekrichting, zeker niet prioritair op gebied van reizigerspotentieel en met andere aansluitingsproblemen tot gevolg.

2. In het nieuwe vervoerplan dat momenteel ter studie is binnen de NMBS, zullen Poperinge en De Panne rechtstreeks verbonden blijven met Brussel. De relatie vanuit De Panne zal tussen Gent en Brussel rechtstreeks rijden en de relatie vanuit Poperinge zal via Kortrijk — Gent rijden en vanaf daar rechtstreeks naar Brussel.

In de verdere opmaak van dit nieuwe plan zal de NMBS de aansluiting in Kortrijk (van Ieper richting Brugge) trachten te verbeteren maar er zal steeds rekening moeten gehouden met bovenstaande beperkingen (enkelsporig baanvak L69, spreiding treinen op de L75 Gent — Kortrijk, ...)

3. Bovenstaande wijzigingen zullen pas van toepassing zijn in 2007 of 2008.