(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Daags na de tsoenami heeft België zich ertoe verbonden noodhulp te verlenen aan dit zwaar getroffen gebied.
Kunt u ons nu, 5 maanden na deze tragische gebeurtenis, een becijferde stand van zaken geven van de verleende hulp en de voortgang van de projecten in het gebied ?
Beschikt u eveneens over een globaal of Europees overzicht van de verleende hulp ? Hebt u deze problematiek besproken met uw Europese ambtsgenoten ten einde het beleid te coördineren ?
Antwoord : België
België heeft er zich in januari 2005 toe geëngageerd om de bevolkingen ter hulp te komen die getroffen zijn door de vloedgolf van 26 december 2004, ten bedrage van 30 miljoen euro.
Wat meer in het bijzonder de kredieten betreft die afkomstig zijn van mijn begroting, gaat het om 20 miljoen euro : 5 miljoen euro voedselhulp ten laste van basisallocatie 14 54 42 35 82, en 15 miljoen, verdeeld over drie jaar, ten laste van de basisallocatie « structurele interventies en wederopbouw ».
Van de 5 miljoen euro afkomstig van het budget « Voedselhulp », is 3 717 184 euro vastgelegd voor projecten in Sri Lanka en Indonesië via de FAO (landbouw en visserij) en het WFP (gift van eetwaren).
Op het budget « Structurele interventies en wederopbouw », is al een bedrag van 321 000 euro aangewend voor de huur van een Antonov-vliegtuig om materieel te transporteren voor de Belgische militairen in het zuiden van Sri Lanka.
Tot op heden is geen beslissing genomen wat betreft de sectorale toewijzing en de uitvoerende agentschappen. Vooraf dient eerst een grondige studie gemaakt te worden van de Master Plans van deze landen, die nu pas bij ons beginnen toe te komen, en die het kader schetsen waarin onze hulp zal moeten geïntegreerd worden. Een vergadering met alle bevoegde Belgische diensten zou binnenkort overigens moeten plaatsvinden om te beslissen over de kanalen en de interventiesectoren.
In de voorbije maand juni heb ik me naar de regio begeven, in het bijzonder naar Sri Lanka en Thailand, om er persoonlijk de noden te evalueren en te bepalen op welke manier België kan bijdragen aan de wederopbouw, in overleg met de regeringen van de regio.
Europese Unie
De Commissie heeft financiële hulp van in totaal 473 miljoen euro aangekondigd, verdeeld als volgt :
— 123 miljoen euro aan voedselhulp. Deze hulp zal naar Indonesië en Sri Lanka gaan, en ook naar India, de Malediven en Thailand.
350 miljoen euro is geprogrammeerd voor werkzaamheden voor herstel en wederopbouw.
Als we alle financiële engagementen optellen van de EU (Commissie + lidstaten) voor voedselhulp en wederopbouw, komen we aan een bedrag van 2 223 478 216 euro, wat van de EU afgetekend de belangrijkste donor maakt.
Op mijn suggestie is de Raad van de EU samengekomen op 7 januari 2005. De ministers van Ontwikkelingssamenwerking, maar eveneens van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken die deelnamen aan deze bijzondere vergadering hebben overeengekomen de inspanningen voor de wederopbouw te coördineren, omwille van de complexiteit van een dergelijke ramp. Zij hebben eveneens een catalogus opgesteld van te nemen maatregelen en ze hebben de Commissie verzocht een « actieplan » op te stellen om de capaciteit te versterken van de Unie om een antwoord te bieden aan natuur- of andere rampen. Zij hebben tot slot eveneens besloten dat de Raad, in zijn algemene vorm of in de vorm Ontwikkelingssamenwerking, regelmatig een stand van zaken zal opmaken over de werkzaamheden en de programma's.
Op 31 januari 2005 (heeft de Raad akte genomen van de verscheidene maatregelen voorgesteld door de Commissievoorzitter, die bijgestaan werd door de drie bevoegde Commissarissen (Ontwikkeling, Buitenlandse betrekkingen, Burgerbescherming) : mobilisering van de militaire middelen, mobilisering van de financiële bijstand, rol van de humanitaire hulp, oprichting van een Gemeenschapsmechanisme voor Burgerbescherming, consulaire samenwerking wat betreft de ingezetenen van de lidstaten.
De informele vergadering van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking die in Luxemburg is gehouden op 14 februari 2005 (heeft de gelegenheid geleverd om een debat te voeren over zowel de financiële bijdragen (kalender, coördinatie en controle) als over de specificiteit van de humanitaire hulp (neutraliteit) binnen de acties van de Unie op dit domein.
De Raad van 25 en 26 april 2005 heeft kennis genomen van twee mededelingen van de Commissie, een van algemene aard over de reactiecapaciteit van de Unie en een meer specifieke over de hervorming van het Gemeenschapsmechanisme voor Burgerbescherming. De ministers van Ontwikkelingssamenwerking zijn meer in het bijzonder betrokken bij de voorstellen om de humanitaire hulp te verbeteren (evaluatie, afhandeling, coördinatie, studie van de systemen voor humanitair vrijwilligerswerk). De Raad heeft eveneens een Rapport besproken van de secretaris-generaal over de intergouvernementele samenwerking op het vlak van ter beschikking stelling van militaire middelen door de lidstaten.
De Raad van 23 en 24 mei 2005 heeft een nieuwe stand van zaken opgemaakt over de vorderingen van de wederopbouwprogramma's na de publicatie van de evaluatie van de noden door zowel de Wereldbank als de betrokken staten. Er is overgegaan tot een uitwisseling over de actuele mededelingen van de Commissie voordat meer gedetailleerde voorstellen gepresenteerd worden. De Raad is overigens overeengekomen om terug te komen op het gehele dossier onder Brits voorzitterschap.
Ik heb deelgenomen aan verschillende ministerraden waarbij de ministers van Ontwikkelingssamenwerking uitgenodigd waren en ik heb bepaalde modaliteiten uiteengezet over de werking van het actieplan met verschillende Europese collega's, ook tijdens de bilaterale contacten.