Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-59

ZITTING 2001-2002

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Sociale Zaken en Pensioenen

Vraag nr. 2187 van de heer Destexhe van 24 juni 2002 (Fr.) :
ReumatoÔde polyartritis. ≠ Referentiecentrum. ≠ Eventuele oprichting.

ReumatoÔde polyartritis is een ziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aantast, wat pijn, stijfheid en ontsteking veroorzaakt, zodat de gewrichten geleidelijk worden vernietigd. De oorzaak van de ziekte is nog onbekend en treft patiŽnten tussen 40 en 50 jaar. ReumatoÔde polyartritis wordt niet als chronische ziekte erkend.

Er zijn in BelgiŽ verschillende referentiecentra voor ziekten als mucoviscidose, wiegendood, enz. ... Die centra zorgen voor de analyse van een pathologie.

Wat is de functie van die referentiecentra ?

Wat zijn de voorwaarden voor de oprichting van dergelijke centra ?

Wat is het wettelijke kader ?

Waarom wordt er geen centrum voor reumatoÔde polyartritis opgericht ?

Antwoord : Vooreerst wil ik ten behoeve van het geachte lid herhalen dat er in onze reglementering in het algemeen en in deze van de verplichte ziekteverzekering in het bijzonder, niet echt een statuut van chronische ziekte met een lijst van aldus erkende aandoeningen bestaat. Wel zijn er punctuele tegemoetkomingen voor welbepaalde chronische aandoeningen, het meest bekend zijn de zogenaamde hoofdstuk IV geneesmiddelen, geneesmiddelen die enkel terugbetaald worden voor welbepaalde ziekten.

Zo zijn er inderdaad ook referentiecentra voor welbepaalde groepen aandoeningen.

Hun rol is in de derde lijn, voor die aandoeningen waar de absolute noodzaak er toe bewezen is, de experte permanente multidisciplinaire zorgcoŲrdinatie van de patiŽnten die aan de bedoelde ziekte lijden te verwezenlijken obligaat in samenwerking met de nulde (de niet-professionele zorg), eerste (de huisarts, de huisverpleegkundige, de huiskinesist) en tweede lijn (in een woord de specialistische geneeskunde).

De door het geachte lid aangehaalde voorbeelden hebben als wettelijke basis revalidatie-overeenkomsten te sluiten tussen bedoelde centra en het Verzekeringscomitť van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV.

Voor reumatoÔde artritis bestaat er een groep geneesheren die er hun specialisme van gemaakt hebben, de reumatologen, en die dus, samen met geneesheren van andere specialismen, en met de eerste lijn, instaan voor een kwalitatief hoogstaande zorg.

Welke onmisbare meerwaarde zouden referentiecentra voor reumatoÔde artritis dan nog kunnen bieden die rond de betrokken patiŽnten goed samenwerkende zorgverleners nu niet bieden ?

De enige groep reuma-patiŽnten waar referentiecentra mogelijks geÔndiceerd zijn, zijn de kinderen omdat het een kleine groep patiŽnten betreft met specifieke karakteristieken, waarvoor de meeste reumatologen misschien over te weinig expertise en ervaring beschikken.