1-260

1-260

Sénat de Belgique

Belgische Senaat

Annales parlementaires

Parlementaire handelingen

SÉANCES DU JEUDI 1er AVRIL 1999

VERGADERINGEN VAN DONDERDAG 1 APRIL 1999

(Vervolg-Suite)

BIENVENUE À UNE DÉLÉGATION MAROCAINE

VERWELKOMING VAN EEN MAROKAANSE DELEGATIE

M. le président. ­ Chers collègues, je voudrais saluer la présence parmi nous d'une délégation de la Chambre des conseillers du Royaume du Maroc qui nous fait l'honneur d'assister à nos travaux. Nous lui souhaitons la bienvenue.

MONDELINGE VRAAG VAN DE HEER OLIVIER AAN DE VICE-EERSTE MINISTER EN MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN OVER « HET GEBRUIK VAN DE TERM `RAAD' IN PLAATS VAN `PARLEMENT' IN DE ONDERRICHTINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN 13 JUNI (2e VRAAG) »

QUESTION ORALE DE M. OLIVIER AU VICE-PREMIER MINISTRE ET MINISTRE DE L'INTÉRIEUR SUR « L'EMPLOI DU TERME `RAAD' PLUTÔT QUE `PARLEMENT' DANS LES INSTRUCTIONS POUR LES ÉLECTIONS DU 13 JUIN (2e QUESTION) »

De voorzitter. ­ Aan de orde is de mondelinge vraag van de heer Olivier.

Minister Colla antwoordt namens zijn collega.

Het woord is aan de heer Olivier.

De heer Olivier (CVP). ­ Mijnheer de voorzitter, ik stelde reeds vorige week donderdag een mondelinge vraag over dit onderwerp. Ik citeer uit het antwoord van de vice-eerste minister dat in het Beknopt Verslag van de Senaat van 25 maart 1999 is verschenen : « De voorzitter van het Vlaams Parlement zal dinsdag zijn collega's-voorzitters ontmoeten om met hen naar een oplossing te zoeken. Ik wil daaraan meewerken en zal ook het Parlement uitnodigen zijn medewerking te verlenen. » Als ik goed ben ingelicht heeft deze vergadering niet op dinsdag, maar op maandag plaatsgevonden.

Blijkbaar pleegde de heer De Decker, voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad, op deze bijeenkomst obstructie. De Brusselse Raad wil zich immers ook parlement noemen. Bijgevolg werd op die bijeenkomst geen consensus bereikt.

Wat Vlaanderen betreft, is de situatie duidelijk. In het bijzonder decreet van 2 april 1996 werd eenparig besloten de naam « Vlaamse Raad » te vervangen door « Vlaams Parlement ». Dat gebeurde volledig binnen het kader van de constitutieve autonomie die het Vlaams Parlement in deze heeft. Overigens is de termijn waarbinnen klacht kon worden ingediend bij het Arbitragehof reeds lang verlopen. Bijgevolg heeft dit decreet kracht van wet en moet het loyaal worden uitgevoerd, ook door de federale instellingen.

Ik heb dan ook de volgende vragen. Werd de vice-eerste minister reeds officieel op de hoogte gebracht van de uitkomst van het overleg ? Blijft hij bij zijn standpunt dat de Grondwet had moeten worden gewijzigd en dat het bijzonder decreet in deze van ondergeschikt belang is ? Wat zal de vice-eerste minister of de federale regering doen teneinde de benaming « Vlaams Parlement » te gebruiken bij de verkiezingen van 13 juni aanstaande ?

M. De Decker (PRL-FDF). ­ Monsieur le président, je demande la parole pour un fait personnel.

M. le président. ­ La parole est à M. De Decker.

M. De Decker (PRL-FDF) (fait personnel) . ­ Monsieur le président, ayant été cité par mon honorable et cher collègue, je souhaite préciser les faits suivants. On m'attribue une attitude au Comité des présidents d'assemblée. Cette attitude est très simple, je la résume rapidement. À titre personnel, je suis évidemment tout à fait d'accord que le Vlaams Parlement se dénomme Vlaams Parlement et que le Parlement wallon s'appelle Parlement wallon. Même le Conseil de la Région de Bruxelles-Capitale se fait appeler Parlement bruxellois. Cependant, l'autonomie constitutive ne permet pas d'outrepasser la Constitution. Or, l'article 115 de la Constitution utilise l'expression Vlaamse Raad. C'est ainsi, je n'y peux rien. Il n'y a donc pas de ma part une démarche sur le fond. Au Comité des présidents, j'ai précisé que je ne souhaitais pas qu'au nom de l'autonomie constitutive, on outrepasse la Constitution. L'autonomie constitutive ne permet pas d'outrepasser la Constitution, et je demande simplement le respect de la Constitution afin de ne pas créer un précédent.

M. le président. ­ Monsieur De Decker, nous prenons donc acte qu'il s'agit d'une précision concernant les propos que vous avez tenus.

Het woord is aan minister Colla.

De heer Colla, minister van Volksgezondheid en Pensioenen. ­ Mijnheer de voorzitter, vice-eerste minister Van den Bossche verwijst in eerste instantie naar het overleg tussen de voorzitters van de verschillende assemblees. Hij wil daarover het volgende meedelen : op 29 maart heeft de heer De Batselier zijn collega's-voorzitters gevraagd de deur open te laten voor initiatieven die het zouden mogelijk maken in de verkiezingsonderrichten alsnog de term « parlement » te gebruiken in plaats van « raad ». Een mogelijkheid bestaat erin artikel 120 van de Grondwet te wijzigen, het enige artikel van de Grondwet dat de term « raden » gebruikt en dat voor herziening vatbaar is verklaard.

De heer De Batselier werd gesteund door zijn Waalse collega. De voorziter van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad heeft hierbij, volgens vice-eerste minister Van den Bossche, geen obstructie gepleegd. Hij meende enkel dat een dergelijke procedure een te verregaande interpretatie van de Grondwet inhield, aangezien niet artikel 120, maar artikel 115 betrekking heeft op de benamingen van de assemblees. Dit laatste artikel werd echter niet voor herziening vatbaar verklaard en kan dus niet worden gewijzigd.

De vergadering van de voorzitters heeft bijgevolg geen akkoord bereikt.

De regering zal, gelet op dit nieuwe feit, beraadslagen over deze problematiek.

De voorzitter. ­ Het woord is aan de heer Olivier voor een repliek.

De heer Olivier (CVP). ­ Mijnheer de voorzitter, ik dank minister Colla voor dit antwoord vanwege de vice-eerste minister, maar we worden met een kluitje in het riet gestuurd. Ik koester nog enige hoop dat de regering zich alsnog voor 13 juni over de kwestie zal beraden.

De voorzitter. ­ Het incident is gesloten.

L'incident est clos.