Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-649

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 22 september 2020

aan de vice-eersteminister en minister van FinanciŽn, belast met Bestrijding van de fiscale fraude, en Minister van Ontwikkelingssamenwerking

Douane - Telescopische wapenstok - Invoering - Vertraging - Reden - Vervanging van de rubberen knuppel - Maatregelen

douane
beroep in het douanewezen
bewapening

Chronologie

22/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-718

Vraag nr. 7-649 d.d. 22 september 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wapenexport is een gewestbevoegdheid en wordt gecontroleerd door de douane, zodat er een transversale insteek is.

Het douanepersoneel beschikt momenteel over een rubberen knuppel van 45†cm. Reeds geruime tijd bestaat de intentie om de rubberen knuppel te vervangen door telescopische wapenstokken. De nieuwe rekruten bij de douane worden momenteel opgeleid in het gebruik van telescopische wapenstokken en niet langer in het gebruik van de rubberen knuppel. Helaas laat de omschakeling van rubberen knuppel naar telescopische wapenstok op zich wachten aangezien het ministerieel besluit dat een en ander moet regelen nog steeds niet van kracht is. Blijkbaar wacht men op het advies van de Raad van State wat nog gemakkelijk een jaar zou kunnen aanslepen. Ondertussen zijn heel veel rubberen knuppels onbruikbaar met als gevolg dat er een tekort is aan degelijk materiaal bij de douane aangezien de nieuwe telescopische wapenstokken nog niet kunnen gebruikt worden.

1) Op welke termijn denkt de geachte minister dat de telescopische wapenstok zal kunnen gebruikt worden door het douanepersoneel?

2) Wat is de reden van de vertraging?

3) Welke maatregelen worden genomen om in tussentijd te voorzien in voldoende degelijk materiaal ter vervanging van de rubberen knuppel voor het douanepersoneel?