Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-534

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 11 mei 2020

aan de minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie

Coronacrisis - Repatriëringen naar derde landen - Aantal - Kosten (Covid-19)

infectieziekte
epidemie
buitenlandse staatsburger
remigratie

Chronologie

11/5/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2020)
25/9/2020Antwoord

Vraag nr. 7-534 d.d. 11 mei 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De internationale betrekkingen hebben een transversaal karakter.

In het kader van de coronacrisis waren er heel wat aanvragen van personen in het buitenland om te worden gerepatrieerd naar België. Vraag is of dat ook in omgekeerde richting het geval was, namelijk aanvragen van personen die in België verbleven en de overheid contacteerden of er beroep op deden, al dan niet via de diplomatieke kanalen van buitenlandse mogendheden, om gerepatrieerd te worden naar een ander land (waarvan ze de nationaliteit hadden).

1) Hoeveel mensen die in België verbleven deden een aanvraag tot repatriëring in die zin? Graag kreeg ik de cijfers opgesplitst per land waarnaar ze gerepatrieerd wensten te worden.

2) Hoeveel van hen hadden een dubbele nationaliteit (Belgische en een andere nationaliteit)? Graag eveneens opgesplitst per land waarnaar ze gerepatrieerd wensten te worden.

3) Via welke kanalen kwamen deze aanvragen tot repatriëring binnen, opgesplitst per kanaal?

4) Hoeveel mensen werden in totaal gerepatrieerd, opgesplitst per land waarnaar ze gerepatrieerd wensten te worden? Kan dit eveneens worden opgesplitst al naar gelang de betrokkenen al dan niet een dubbele nationaliteit (waaronder de Belgische) hadden?

5) Hoeveel mensen konden niet worden gerepatrieerd, opgesplitst per land waarnaar ze gerepatrieerd wensten te worden? Wat waren de redenen daarvoor? Hoeveel van hen hadden de dubbele nationaliteit (waaronder de Belgische)?

6) Welke vliegtuigmaatschappijen namen deel aan deze operatie en hoeveel vluchten - passagiers werden er teruggebracht, opgesplitst per maatschappij?

7) Indien België daarvoor kosten op zich nam, wat is de totale kostprijs van de ganse operatie, opgesplitst al naargelang de aard van de kost?

Antwoord ontvangen op 25 september 2020 :

1) Tijdens de coronacrisis ontvingen mijn diensten soms informatie over repatriëringen van andere landen vanuit België. Dit was onder meer het geval voor vluchten naar Argentinië, Colombia, Turkije en enkele anderen. Deze vluchten werden door mijn diensten enkel bekeken in het kader van een mogelijke repatriëring van landgenoten in het buitenland, die soms van de heenvlucht naar België konden gebruikmaken. Dit was onder meer het geval voor de drie voornoemde landen. Echter worden er door mijn diensten geen statistieken bijgehouden over de uitgaande vluchten met personen die een andere nationaliteit hebben.

2) Mijn diensten houden geen statistieken bij in dit kader.

3) Informatie betreffende de mij gekende vluchten kwam ofwel via één van onze eigen ambassades, ofwel via een van de buitenlandse ambassades geaccrediteerd in België.

4) Opnieuw zijn ook hiervoor mij geen statistieken bekend. Ik kan me niet uitspreken over de nationaliteiten van deze personen.

5) Dit soort statistieken wordt door mijn diensten helaas niet bijgehouden.

6) Er is me een vlucht van Turkish Airlines gekend naar Turkije, een vlucht van Air Belgium naar Argentinië en een vlucht naar Bogota met luchtvaartmaatschappij Avianca.

7) Deze operaties werden niet door ons land gefinancierd.