Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-285

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 15 januari 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Veiligheidsdiensten - Zelfmoorden - Aantal

politie
zelfmoord
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

15/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 13/2/2020)
13/2/2020Antwoord

Vraag nr. 7-285 d.d. 15 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen welzijn, volksgezondheid en gezin zijn een Vlaamse gemeenschapsbevoegdheid. Veiligheidsdiensten vallen onder de verantwoordelijkheid van het federaal niveau. Dit betreft dus een transversale aangelegenheid.

Het aantal zelfmoorden bij personen die werken voor één van onze veiligheidsdiensten ligt gemiddeld hoger in vergelijking met de totale bevolking.

1) Kan u meedelen hoeveel zelfmoorden er zich in 2019 voordeden, opgesplitst per veiligheidsdienst en per Gewest ? Wat is de evolutie ten opzichte van de voorgaande jaren ?

2) a) Hoeveel van deze zelfmoorden werden gepleegd tijdens de uitoefening van de functie ?

b) In hoeveel van deze gevallen werd het dienstwapen gebruikt ?

3) a) Hoeveel van deze zelfmoorden werden gepleegd in de privésfeer ?

b) In hoeveel van deze gevallen werd het dienstwapen gebruikt ?

c) Op welke manier wordt er aan preventie gedaan om dit maatschappelijk fenomeen de kop in te drukken ?

d) Welke initiatieven werden dienaangaande genomen ?

4) a) In hoeveel van deze gevallen heeft men kunnen achterhalen wat de juiste reden voor de wanhoopsdaad was ?

b) In hoeveel gevallen lag een privéreden ten grondslag ?

c) In hoeveel gevallen was de wanhoopsdaad het gevolg van een probleem binnen de werksfeer ?

Antwoord ontvangen op 13 februari 2020 :

1-2 en 3 a-b.

 

 

Federale Politie

Lokale Politie

Totaal

2013

9

7

16

2014

4

9

13

2015

5

15

20

2016

7

9

16

2017

2

7

9

2018

4

6

10

2019

4

5

9

 

De tabel hieronder herneemt het aantal zelfmoorden die zich hebben voorgedaan in 2019 en vermeld de omstandigheden.

 

Gewest

4 (Vlaams Gewest) en 2 (Waals Gewest)

In dienst

1

Privésfeer

4

Dienstwapen

1

 

3 c-d.

De Federale Politie ontwikkelt al jaren een preventiebeleid inzake psychosociale risico's op het werk. De dienst van psychosociale ondersteuning (Stressteam) staat in voor de ondersteuning van de emotionele belasting van bepaalde aspecten van het politiewerk. Het Stressteam zorgt voor de personeelsleden die onder andere zelfmoordneigingen hebben en ondersteunt ook collega's wanneer een dergelijke gebeurtenis zich voordoet in een eenheid. De dienst werkt ten behoeve van de Geïntegreerde Politie.

Er bestaan gelijkaardige diensten in sommige politiezones of op provinciaal niveau. De opvang van personen in nood maakt ook deel uit van de rol van de vertrouwenspersonen en preventieadviseurs van de interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.

In overeenstemming met het dynamische risicobeheersysteem voert de Federale Politie een beleid ter preventie van psychosociale risico's.

Primaire preventiemaatregelen (bijv. opleiding en bewustmaking van de hiërarchie en het basiskader over de psychosociale aspecten van het werk in het algemeen en de preventie van zelfdoding in het bijzonder), secundaire maatregelen (bijv. consulten voor emotionele ondersteuning bij het Stressteam, interventies door vertrouwenspersonen) en tertiaire maatregelen (crisisinterventies van het stressteam, formele psychosociale interventies of analyses van de psychosociale risico's van een specifieke werksituatie waarin in het bijzonder een gevaar wordt gedetecteerd) worden dagelijks uitgevoerd.

Bovendien besteedt de Federale Politie sinds 2006 bijzondere aandacht aan de zelfmoordkwestie om preventieve maatregelen in te voeren.  Opleiding en bewustmaking voor de hiërarchie is een van de elementen in dit proces.  Daarom is dit onderwerp opgenomen in het opleidingstraject van de managers.

Op het niveau van de Nationale Politieacademie worden meerdere keren per jaar meerdere opleidingen over zelfmoordpreventie (zelfmoord: signalen en risico-inschatting, zelfmoordpreventie, stressbeheer en actief luisteren - het opzetten van een eerstelijnsinterventieteam - collegiale ondersteuning ...) gegeven voor alle personen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp en meer bepaald voor de leidinggevenden.

 

4 a-b-c.

Elke zelfmoord is het resultaat van een complexe combinatie van oorzaken, zowel privé als professioneel. Soms kan een gebeurtenis de overgang tot de zelfmoorddaad versnellen. Maar de oorsprong is doorgaans multifactorieel.