Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-2064

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 12 juli 2023

aan de minister van Defensie

Federale overheidsdiensten - Gehandicapten - Tewerkstelling - Cijfers voor 2021 en 2022

publieke dienst
integratie van gehandicapten
werknemer met een beperking
officiële statistiek
ministerie
overheidsadministratie

Chronologie

12/7/2023Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/8/2023)
25/9/2023Antwoord

Vraag nr. 7-2064 d.d. 12 juli 2023 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen welzijn, volksgezondheid en gezin zijn Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden; daarin kadert ook het beleid ten aanzien van gehandicapten. Dit betreft dus een transversale aangelegenheid.

Reeds jaren wordt er aandacht gevraagd voor de tewerkstelling van gehandicapten, zowel in de openbare sector als in de privésector. Een aangepaste tewerkstelling is immers de beste garantie op integratie in de maatschappij van deze zeer kwetsbare groep. Er werden ook al vele initiatieven aangekondigd om het aantal gehandicapten dat wordt tewerkgesteld in de openbare diensten te verhogen. De resultaten blijven echter steevast uit.

1) Hoeveel personen met een handicap waren er in 2021 en 2022 werkzaam op uw departement, opgesplitst per taalrol?

2) Wat is hun aandeel in de totale tewerkstelling?

3) Welke inspanningen werden er geleverd om hun aantal op te trekken?

Graag kreeg ik steeds cijfers op jaarbasis.

Antwoord ontvangen op 25 september 2023 :

Defensie stelde 32 personen met een handicap tewerk (19 Franstaligen en 13 Nederlandstaligen) in 2021 en 30 (19 Franstaligen en 11 Nederlandstaligen) in 2022.

Het bovenvermelde aantal mensen met een handicap vertegenwoordigde 2,1 % van het burgerpersoneel in 2021 en 1,8 % in 2022.

Gezien het specifieke karakter van het militaire beroep, hoeft Defensie niet te voldoen aan quota voor de aanwerving van gehandicapte personen in de statuten voor militair personeel.

Anderzijds maakt het burgerpersoneel van het ministerie van Defensie deel uit van het federale overheidsapparaat zoals gedefinieerd in artikel 1 van de wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken. In dit opzicht is het beleid inzake de aanwerving van personen met een handicap voor burgerpersoneel in overeenstemming met het beleid dat van kracht is in het federaal administratieve openbaar ambt. Ieder persoon met een handicap kan aangeworven worden bij Defensie en zijn kandidatuur indienen om te beantwoorden aan een behoefte van Defensie. Er is geen enkele beperking met betrekking tot het type handicap.

Er werden maatregelen genomen om de integratie van mensen met een handicap te bevorderen, met name wat betreft de toegang tot gebouwen. In de buurt van de toegang tot de gebouwen werden parkeerplaatsen voor personen met beperkte mobiliteit gecreëerd. Daarnaast zijn er toegangshellingen gebouwd om het gebruik van rolstoelen of elektrische wagentjes mogelijk te maken.