Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-2063

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 12 juli 2023

aan de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post

Federale overheidsdiensten - Gehandicapten - Tewerkstelling - Cijfers voor 2021 en 2022

publieke dienst
integratie van gehandicapten
werknemer met een beperking
officiële statistiek
ministerie
overheidsadministratie

Chronologie

12/7/2023Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/8/2023)
24/7/2023Antwoord

Vraag nr. 7-2063 d.d. 12 juli 2023 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen welzijn, volksgezondheid en gezin zijn Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden; daarin kadert ook het beleid ten aanzien van gehandicapten. Dit betreft dus een transversale aangelegenheid.

Reeds jaren wordt er aandacht gevraagd voor de tewerkstelling van gehandicapten, zowel in de openbare sector als in de privésector. Een aangepaste tewerkstelling is immers de beste garantie op integratie in de maatschappij van deze zeer kwetsbare groep. Er werden ook al vele initiatieven aangekondigd om het aantal gehandicapten dat wordt tewerkgesteld in de openbare diensten te verhogen. De resultaten blijven echter steevast uit.

1) Hoeveel personen met een handicap waren er in 2021 en 2022 werkzaam op uw departement, opgesplitst per taalrol?

2) Wat is hun aandeel in de totale tewerkstelling?

3) Welke inspanningen werden er geleverd om hun aantal op te trekken?

Graag kreeg ik steeds cijfers op jaarbasis.

Antwoord ontvangen op 24 juli 2023 :

1) Aantal personen met een handicap op jaarbasis opgesplitst per taalrol:

– 2021: 16 personen – 6 FR en 10 NL;

– 2022: 18 personen – 7 FR en 11 NL.

2) Aandeel in de totale tewerkstelling op jaarbasis:

– 2021: 1,53 %;

– 2022: 1,57 %.

3) De federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA) is op verschillende niveaus actief om ervoor te zorgen dat het aantal personen met een handicap opgetrokken wordt, zowel binnen de FOD zelf als binnen de Federale overheid.

Eind 2022 werd met de publicatie van het koninklijk besluit van 23 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende de selectie van het rijkspersoneel en taalexamens in het Belgisch Staatsblad van 28 november 2022 een nieuwe soepelere vorm van contractuele tewerkstelling ingevoerd, die uitsluitend is bestemd voor personen met een handicap. De FOD BOSA heeft onmiddellijk na publicatie de eerste selectie intern in gang gezet. Dit heeft geleid tot de aanwerving van drie personen met een handicap in 2023 (nog niet opgenomen in de cijfers). Inmiddels werk ik ook aan een kennismakingstraject, een nieuwe vorm van statutair aanwerven van personen met een handicap waarbij tijdens de eerste zes maanden extra en specifieke aandacht is voor begeleiding en redelijke aanpassingen. Ook wanneer dit van kracht wordt, zal ik BOSA aansporen om het goede voorbeeld te tonen aan de rest van de federale overheid.

De FOD investeert ook in een inclusief employer branding, met onder andere een stand op de thematische REVA beurs in mei 2022, om bekendheid te verwerven bij de doelgroep en hen tot solliciteren aan te zetten. De interne HR-dienst van de FOD BOSA was daarbij aanwezig.

De FOD ondersteunt de Begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap in het federaal openbaar ambt (BCAPH) en haar publicaties. De FOD organiseert jaarlijks een cofinanciering van inclusieve projecten met een enveloppe van 154 000 euro voor aanpassingen aan de werkpost. De FOD beheert ten slotte het merendeel van de redelijke aanpassingen van de selectieproeven, en heeft in 2021 1 302 dergelijke aanpassingen toegestaan en 148 keer prioriteit gegeven bij de aanwerving aan personen met een handicap. De FOD Beleid en Ondersteuning blijft voor haar eigen aanwervingen voor elke aanwerving, verder de beschikbaarheid evalueren van bijzondere laureatenlijsten van personen met een handicap voor het gezochte profiel. Indien deze reserves beschikbaar zijn, worden zij met voorrang geraadpleegd.

Tenslotte hecht de FOD BOSA heel veel belang aan de integratie van personeelsleden met een handicap, zowel via de redelijke aanpassingen van de werkplek als op het gebied van coaching en ondersteuning.