Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-201

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 28 november 2019

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Tabaksbedrijven - Reclame en sponsoring - Verbod

nicotineverslaving
reclame
beschermheerschap
tabaksindustrie

Chronologie

28/11/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/1/2020)
29/1/2020Antwoord

Vraag nr. 7-201 d.d. 28 november 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen welzijn, volksgezondheid en gezin zijn Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden en daarin kadert ook het gebruik van tabak. Dit betreft dus een transversale aangelegenheid

De reclame en sponsoring door tabaksbedrijven is sterk aan banden gelegd en de naleving van de wetten wordt door de tabakscontroledienst gecontroleerd.

1) Hoeveel inbreuken hebben uw diensten vastgesteld in 2018, opgesplitst per Gewest?

2) In hoeveel gevallen werd er een sanctie opgelegd, opgesplitst per Gewest en per soort sanctie?

Antwoord ontvangen op 29 januari 2020 :

1) 2) Onderstaande tabel vermeldt het aantal inbreuken op het reclameverbod voor tabaksproducten zoals in 2018 vastgesteld door de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid.

Gewest

Aantal Inbreuken

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

5

Vlaanderen

170

Wallonië

80

België

255

De controles op het reclameverbod voor tabaksproducten werden uitgevoerd in verschillende soorten winkels die tabaksproducten verkopen (kruidenierszaken, supermarkten, krantenwinkels, tabakswinkels, enz.).

Uiteraard wordt er aan elk dossier met betrekking tot tabaksreclame gevolg gegeven. Vaak worden er verschillende pv’s opgesteld in verband met dezelfde inbreuk of inbreuken.

Per dossier wordt er, na voorafgaand overleg met het Parket, beslist of er een administratieve boete moet worden voorgesteld door de Juridische Dienst van de FOD Volksgezondheid of dat het dossier rechtstreeks moet worden overgemaakt aan het Parket.

Indien de administratieve boete niet betaald wordt, wordt het dossier overgemaakt aan het Parket voor verder gevolg.

Een opsplitsing van de cijfers per Gewest is praktisch gezien niet mogelijk, en zou overigens een vertekend beeld geven van de situatie. Zo kunnen er bijvoorbeeld 40 processen-verbaal worden opgesteld voor dezelfde inbreuken vastgesteld over het ganse grondgebied, maar die niet allemaal ten laste zijn van eenzelfde tabaksfabrikant. De grote tabaksfabrikanten bevinden zich trouwens allemaal in het Vlaams Gewest.

De inbreuken kunnen worden bestraft met boetes en zelfs met gevangenisstraffen. Ofwel legt de leidende ambtenaar van de Juridische dienst van de FOD Volksgezondheid een administratieve boete van minimum 80 000 euro op, ofwel wordt het dossier overgemaakt aan het Parket voor verder gevolg. In 2018 werd er geen enkele gevangenisstraf uitgesproken.

In 2018 werden vier administratieve boetes voor inbreuken op de wetgeving inzake tabaksreclame voorgesteld door de Juridische dienst van de FOD Volksgezondheid.