![]() |
![]() |
Vluchtelingen - Tijdelijk ontheemden uit Oekraïne - Statuut - Misbruik - Particuliere woningen ter beschikking gesteld - Schadegevallen - Vergoeding
politieke vluchteling
Oekraïne
fraude
Roma
huisvesting
schade
26/1/2023 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/3/2023) |
Wonen is een bevoegdheid van de Gewesten en asielopvang een federale bevoegdheid, vandaar het transversaal karakter.
In het kader van de «PlekVrij»-campagne hebben heel wat Belgen – en vooral Vlamingen – een woning of een deel van hun woning opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het succes van deze campagne was vooral te danken aan het feit dat het vluchtelingen betrof uit onze eigen Europese regio.
Op 17 januari 2023 verscheen er een artikel in de media waarbij een Vlaams gezin zijn vroegere woning in Ninove deels ter beschikking stelde aan een «Oekraïens gezin». Uiteindelijk bleek het om Roma-zigeuners te gaan die heel wat schade aan de woning toegebracht hebben. In het artikel van de krant «Het Laatste Nieuws» werd de schade als volgt beschreven: «Er verscheen schimmel aan de ramen, de muren werden beschreven, het hout werd van het bedframe getrokken, deuren en kasten werden beschadigd, er waren hoeken uit het laminaat, alle keukenstoelen werden stukgemaakt, de sierlijst werd van de trap getrokken, er waren putjes in de vloer, het speelgoed van onze kinderen was stuk, zelfs hun spaarpotje werd opengebroken...» De schade werd inmiddels geraamd op 36 000 euro. In september 2022 hadden de eigenaars reeds het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) op de hoogte gebracht en pas in november verliet het Roma-gezin de woning. Het gezin werd door het OCMW van Ninove aangeraden om het Roma-gezin voor de vrederechter te brengen, aangezien het OCMW niet zou tussenkomen met een schadevergoeding. De eigenaars hebben inmiddels de procedure opgestart.
Reeds in de maand mei 2022 waren er signalen bij de Vlaamse Taskforce Opvang Oekraïne dat er mogelijk misbruik gemaakt werd van het statuut van tijdelijk ontheemde door Roma's. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers verklaarde dat de bewuste Taskforce dit bij de federale diensten aangekaart had.
De website «info-ukraine.be» vermeldt het volgende:
«De tijdelijke beschermingsstatus is een Europese beschermingsstatus die ervoor zorgt dat bij een hoge instroom van vluchtelingen in de Europese Unie (EU), bijvoorbeeld uit Oekraïne, vluchtelingen geen lange procedure moeten doorlopen.
Het gaat om de volgende categorieën van personen:
– Oekraïners met hun kerngezin die voor 24 februari hun hoofdverblijfplaats in Oekraïne hadden;
– personen die internationale bescherming of nationale bescherming op grond van staatloosheid hadden in Oekraïne;
– personen met een permanent verblijf in Oekraïne die niet veilig en duurzaam kunnen terugkeren naar hun land van herkomst.»
1) Hoeveel soortgelijke schadegevallen aan woningen die ter beschikking gesteld zijn door particulieren aan de tijdelijk ontheemden uit Oekraïne zijn er inmiddels in België? Graag opgesplitst per Gewest.
2) In hoeveel van deze schadegevallen waren er Roma-zigeuners betrokken?
3) Kan u (op maandbasis) de cijfers van het aantal vluchtelingen in België geven die, sinds de invoering van dit statuut, de tijdelijke beschermingsstatus hebben gekregen? Hoeveel hiervan zijn in particuliere woningen gevestigd? Hoeveel hiervan zijn: Oekraïners, staatlozen uit Oekraïne en personen die een permanent verblijf hadden in Oekraïne? Graag kreeg ik een verdeling per Gewest en in welk soort opvang ze zich bevinden («PlekVrij» of collectieve opvang)?
4) In welke mate werden mensen die zich aanmeldden voor «PlekVrij» ingelicht over de mogelijke categorieën van personen die over deze tijdelijke beschermingsstatus beschikken?
5) Hoe worden mensen die opvang aanboden aan tijdelijk ontheemden vergoed voor eventuele schade aan hun woning? Dienen deze eigenaars afzonderlijk telkens een gerechtelijke procedure op te starten?
6) In welke mate werd of wordt misbruik van het statuut als tijdelijk ontheemde door Roma's aangepakt? Wat is er met de melding vanuit de Vlaamse Taskforce bij de federale diensten gebeurd?