Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-185

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 28 november 2019

aan de vice-eersteminister en Minister van Justitie, belast met de Regie der gebouwen

Milieudelicten - Vervolging - Cijfers - Maatregelen

milieudelict
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek

Chronologie

28/11/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/1/2020)
18/2/2020Antwoord

Vraag nr. 7-185 d.d. 28 november 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verschillende aspecten van Justitie werden overgedragen naar de deelstaten en bijgevolg betreft deze vraag om een transversale aangelegenheid.

Er wordt steeds meer geklaagd dat de rechtbanken weinig of geen aandacht besteden aan milieudelicten, die voor het overgrote deel dan ook zonder gevolg blijven. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er ook op dit vlak een gevoel van straffeloosheid bestaat.

1) Hoeveel milieudelicten werden voor de rechtbanken ter onderzoek gebracht, opgesplitst per gerechtelijk arrondissement voor 2017 en 2018 ?

2) a) Hoeveel van deze delicten werden geseponeerd, opgesplitst per gerechtelijk arrondissement ?

b) Hoeveel onderzoeken aanleiding hebben gegeven tot een veroordeling, opgesplitst per gerechtelijk arrondissement ?

3) Welke maatregelen heeft u genomen om ervoor te zorgen dat ook milieudelicten worden vervolgd ?

Antwoord ontvangen op 18 februari 2020 :

1) en 2) a) Voor de eerste vraag en de eerste deelvraag van de tweede vraag wordt verwezen naar de correctionele jaarstatistieken, die kunnen worden geconsulteerd op https://www.om-mp.be/stat/corr. Daar presenteert tabel 6 de instroom per tenlasteleggingscategorie en tabel 10 de afsluitende beslissingen, waaronder de zondergevolgstellingen, per tenlasteleggingscategorie.

2) b) De tweede deelvraag van de tweede vraag betreft de inhoud van de vonnissen. In het verleden verstrekten de statistisch analisten soms cijfergegevens over de algemene vonnisinhoud in zaken die in een bepaalde referentieperiode waren ingestroomd. Door de overstap naar MaCH kunnen de statistisch analisten in deze momenteel geen betrouwbare statistieken aanleveren.

3) Voor Vlaanderen kan er nuttig worden naar de COL 04/2019 – de gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal bij de hoven van beroep met de deelname van de Vlaamse Minister-President bevoegd inzake justitie. (https://www.om-mp.be/sites/default/files/u1/col_04_2019_nl.zip)

In deze gemeenschappelijke omzendbrief werden de strafrechtelijke prioriteiten voor Vlaanderen voor de komende vijf jaar vastgelegd. Ook de materie van het zogenaamd milieurecht werd erin opgenomen. Zowel de algemene criteria voor de afbakening van strafrechtelijk af te handelen prioriteiten als de specifieke prioriteiten zullen daarbij een leidraad vormen voor de parketmagistraten bij de behandeling van milieustrafdossiers.

–  Voor Wallonië kan er worden verwezen naar de «Note de politique criminelle en droit de l’environnement et en droit de l’urbanisme et de l’aménagement du territoire en Région wallonne», goedgekeurd op de vergadering van 20 juni 2013 van het College van procureurs-generaal en door de magistraten nog steeds gehanteerd (zie bijlage).

–  Binnen het Brussels subexpertisenetwerk Leefmilieu herbekijkt men thans de vervolgingsprioriteiten in deze materie.