Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1672

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 11 juli 2022

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Oorlog in Oekraïne - Oekraïense vrouwen - Bescherming - Slachtoffers van verkrachting of seksueel geweld - Toegang tot abortus of tot psychologische steun voor de vluchtelingen - Eventuele transfer naar België

oorlog
Oekraïne
oorlogsslachtoffer
seksueel geweld
abortus
slachtofferhulp

Chronologie

11/7/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/8/2022)
18/10/2023Rappel

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1671

Vraag nr. 7-1672 d.d. 11 juli 2022 : (Vraag gesteld in het Frans)

De situatie in Oekraïne is dramatisch. In het bijzonder zijn er veel getuigenissen over verkrachting als oorlogswapen. De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft trouwens op 19 mei 2022 een resolutie aangenomen over dat onderwerp (doc. Kamer, nr. 55 2672/006).

De vrouwen die het slachtoffer geworden zijn van verkrachting en die het vluchtelingenstatuut krijgen in een Europees land moeten vervolgens hulp beginnen zoeken en ondervinden daarbij moeilijkheden. De houding van sommige Europese landen ten aanzien van zwangerschapsafbreking is immers bekend.

Ons land daarentegen beschikt over gespecialiseerde hulp op dat vlak, ook wat betreft psychologische ondersteuning aan de slachtoffers van verkrachting of van seksueel geweld in brede zin.

België en de Europese instanties moeten specifieke hulp en humanitaire beschermingsprogramma's financieren voor de Oekraïense vrouwen die het slachtoffers zijn van geweld en voor hun naasten die hen steunen. Verschillende internationale teksten beogen specifiek de bescherming van meisjes en vrouwen omdat ze kwetsbaarder zijn en specifieke noden hebben. Het is belangrijk dat België die bekommernis bij alle internationale instellingen aankaart.

Deze vragen vallen binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal zijn. Het Belgische asielsysteem kadert in een gewestelijke en Europese context en vloeit voort uit internationale overeenkomsten die bindend zijn voor België wat betreft de opvang op ons grondgebied van personen die om internationale bescherming vragen. België heeft internationale overeenkomsten inzake kinderrechten en de rechten van vluchtelingen ondertekend. De gemeenschappen zijn ook bevoegd voor de internationale betrekkingen in de materies waarvoor ze bevoegd zijn.

1) Hebt u stappen ondernomen bij uw ambtsgenoten in de landen van de Europese Unie (EU) die aan Oekraïne grenzen om de toegang tot abortus voor de vluchtelingen voor wie dat een dringende noodzaak zou zijn te bepleiten?

2) Bent u van plan om maatregelen te nemen opdat personen die dringend een abortus of psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld moeten kunnen krijgen onmiddellijk zouden kunnen overgebracht worden vanuit die grenslanden, zoals Polen, naar ons grondgebied? Zo niet, waarom niet?

3) Wordt dit probleem aangepakt op Europees niveau?