Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1442

van Maud Vanwalleghem (CD&V) d.d. 17 december 2021

aan de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, toegevoegd aan de minister van Mobiliteit

Seksueel geweld - Verkrachtingsdrugs - Weerloos makende stoffen - «Dark number» - Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld

seksueel geweld
verdovend middel
Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving
actieprogramma

Chronologie

17/12/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 20/1/2022)
21/12/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1442 d.d. 17 december 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de thematiek van seksueel geweld heeft zowel betrekking op het federale alsook op het niveau van de Gemeenschappen.

De jongste maanden loopt het aantal getuigenissen van vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld na toediening van verkrachtingsdrugs sterk op. Diverse platformen zoals Féminisme Libertaire Bruxelles, Balance ton Bar en Meldet.org verzamelen en verspreiden de getuigenissen van slachtoffers van seksueel geweld. Deze organisaties kaarten ook de bredere problematiek aan zoals het gebrek aan cijfers, de angst van slachtoffers om aangifte te doen en het gebrek aan gevolg dat gegeven wordt aan de aangiftes.

Het gebruik van verkrachtingsdrugs en andere weerloos makende stoffen draagt alleen maar bij aan de «dark number»: slachtoffers worden immers gedrogeerd zodat aanranding of verkrachting mogelijk gemaakt wordt. Veelal kan het slachtoffer zich niet verzetten (laat staan toestemming geven) en kampt hij of zij met geheugenverlies.

Volgens het Europees Monitoringcentrum voor drugs en drugsverslaving neemt het aantal incidenten van verkrachting of aanranding van de eerbaarheid door middel van het gebruik van weerloos makende stoffen wereldwijd toe.

Dit najaar werd het nieuwe Nationaal Actieplan (NAP) ter bestrijding van gendergerelateerd geweld voorgesteld, overeenkomstig de aanbeveling van GREVIO (Groupe d'experts du Conseil de l'Europe sur l'action contre la violence à l'égard des femmes et la violence domestique) aan de Belgische autoriteiten om een conceptueel referentiekader aan te nemen dat door alle overheden wordt gedeeld, en de daaruit voortvloeiende interventierichtlijnen op basis van het Verdrag van Istanbul.

Daarom volgende vragen:

1) Het nieuwe Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld maakt geen vermelding van de strijd tegen seksueel geweld dat mogelijk wordt gemaakt door weerloos makende stoffen zoals verkrachtingsdrugs. Waarom niet?

2) In welke mate plant u vanuit uw bevoegdheden aandacht te besteden aan de problematiek van seksueel geweld gefaciliteerd door verkrachtingsdrugs en andere weerloos makende stoffen?

Antwoord ontvangen op 21 december 2022 :

Seksistisch en seksueel geweld is nog steeds zeer wijdverbreid in alle sectoren van onze samenleving, en feestgelegenheden vormen daarop geen uitzondering. De laatste maanden zijn er veel meldingen geweest van seksuele intimidatie, seksistisch gedrag en seksueel geweld in bars.

Een van de doelstellingen van het Nationaal Actieplan (NAP) 2021-2025 is het bevorderen van preventie door gendernormen en stereotypen ter discussie te stellen en door samen te werken met alle relevante actoren om te zorgen voor een slachtoffergerichte aanpak en een sterkere begeleiding van daders. Preventie vindt plaats op het niveau van de gefedereerde entiteiten.

Met maatregel 26 van het NAP 2021-2025 wordt beoogd «te blijven investeren in kwalitatief onderzoek in nauwe samenwerking met deskundigen van het middenveld».

Op federaal niveau wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar seksueel geweld onder invloed van drugs en spiking. De doelstellingen zijn het aantal opnames bij de zorgcentra betreffende seksueel geweld (ZSG) onder invloed van drugs te registreren en aanbevelingen te doen aan zowel het ZSG als aan het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om de registratie van deze incidenten te verbeteren.