Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-58

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 28 oktober 2014

aan de minister van Financiën, belast met de Bestrijding van de fiscale fraude

Pact voor competitiviteit en werkgelegenheid van 29 november 2013 - Samenwerkingsovereenkomst over de steunmaatregelen - Steunzone provincie Limburg - Voorwaarden van het koninklijk besluit van 13 juni 2014

werkgelegenheidsbevordering
samenwerkingsakkoord (Belgisch institutioneel kader)
provincie Limburg
minder begunstigd gebied
regionale steun
economische steun

Chronologie

28/10/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2014)
27/11/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-57

Vraag nr. 6-58 d.d. 28 oktober 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het Pact voor competitiviteit en werkgelegenheid van 29 november 2013 verbindt de federale regering zich ertoe onder meer " verder te gaan met de realisatie van een regeling voor ontwrichte zones volgens de volgende principes:

- geen deel exclusief voorbehouden voor het federale niveau (geen procent van het grondgebied voorbehouden voor federale maatregelen in het procent van het grondgebied zoals bepaald op Europees niveau en waarop de gewesten verhoogde steun kunnen toekennen);

- concentratie op de kaart bepaald door de gewesten, op zeer strikt afgebakende zones, zoals zonings (zo vermijdt men concurrentievervalsing tussen strikt commerciële activiteiten) ;

- in de zones die zeer strikt zijn afgebakend door de gewesten met akkoord van de federale overheid, mogelijkheid van federale maatregelen bovenop de regionale maatregelen.

De wet houdende uitvoering van het Pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance werd goedgekeurd op 15 mei 2014 en op 22 mei 2014 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Inmiddels bereikten de verschillende gewesten een akkoord met betrekking tot de invulling van de nieuwe regionale steunkaart 2014-2020, zoals bedoeld in de door de Europese Commissie uitgevaardigde " Richtsnoeren inzake regionale steunmaatregelen 2014-2020 ".

Op 13 juni 2014 hechtte de federale regering haar goedkeuring aan het koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 16 van voornoemde wet en van de artikelen 2758 en 2759 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992. Dit koninklijk besluit werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd op 26 juni 2014. Van zodra deze publicatie een feit zou zijn, zou ook de samenwerkingsovereenkomst tussen de federale overheid en het Vlaams gewest ondertekend worden.

Het koninklijk besluit van 13 juni 2014 bepaalt inzake de steunzones volgende modaliteiten :

- de maximale oppervlakte die een steunzone mag beslaan mag niet groter zijn dan 2 000 km², evenwel verminderd met de totale oppervlakte van de door het gewest voorgestelde steunzones waarvan de toepassingsperiode nog niet is verstreken en die niet vroegtijdig zijn stopgezet;

- het maximaal bevolkingsaantal dat een steunzone mag bevatten mag niet hoger zijn dan 200 000 inwoners, verminderd met het totale bevolkingsaantal van de door het gewest voorgestelde steunzones waarvan de toepassingsperiode nog niet is verstreken en die niet vroegtijdig zijn stopgezet.

Ik heb volgende vragen voor de geachte minister:

1) Werden de gesprekken tussen het federale en het Vlaamse niveau betreffende de samenwerkingsovereenkomst over de steunmaatregelen in de ontwrichte zones inmiddels afgerond?

a) Zo ja, graag kreeg ik de uitkomst van deze gesprekken.

b) Zo nee, op welke tijdstippen wordt er hieromtrent nog overleg gepleegd en wanneer denkt de geachte minister deze gesprekken te finaliseren?

2) Indien de gesprekken uit vraag 1 inmiddels afgerond zijn, werd er al een definitieve versie van de samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt en goedgekeurd?

a) Zo ja, kan de geachte minister hiervan een kopij overmaken?

b) Zo nee, tegen wanneer tracht hij deze samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gewest af te sluiten?

3) Door de Vlaamse regering werd heel de provincie Limburg voorgedragen om te worden erkend als "steunzone", zoals vermeld in de wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance. Welke zone in Limburg werd uiteindelijk geselecteerd en erkend als steunzone, gelet op de voorwaarden inzake maximale oppervlakte en maximaal bevolkingsaantal zoals opgenomen in het koninklijk besluit van 13 juni 2014?

4) Wat zijn de concrete modaliteiten van de steunmaatregel(en) in de desbetreffende steunzones en wat is hierin de te volgen procedure ? Wanneer treedt / treden deze steunmaatregel(en) in werking ?

Antwoord ontvangen op 27 november 2014 :

1. De periode van voorzichtige zaken voorafgaand aan de federale en regionale verkiezingen van 25 mei 2014 en de periode van lopende zaken voorafgaand aan de vorming van de federale regering hebben de operationalisering van deze steunmaatregel sterk vertraagd. De vorige minister van Financiën heeft aan de administratie de opdracht gegeven om van deze periode gebruik te maken om de onderhandelingen met betrekking tot het sluiten van de noodzakelijke samenwerkingsakkoorden voor te bereiden. Deze voorbereidingen zijn ondertussen voltooid, waardoor het resultaat hiervan spoedig in de schoot van de nieuwe regering zullen besproken worden.

Nadat de regering zich over het ontwerp van samenwerkingsakkoord heeft uitgesproken en het onderhandelingsmandaat heeft vastgesteld zullen de gesprekken met de Gewesten die hierover een samenwerkingsakkoord wensen af te sluiten zo spoedig mogelijk worden opgestart. Aangezien het niet mogelijk is om het verloop van deze gesprekken te voorspellen is het moeilijk om nu reeds een datum voorop te stellen.

2. Zoals reeds werd geantwoord in de eerste vraag is het mijn bedoeling om zo snel als mogelijk deze samenwerkingsakkoorden af te sluiten. Aangezien het niet mogelijk is om het verloop van deze gesprekken te voorspellen is het moeilijk om nu reeds een datum voorop te stellen.

3. In artikel 16 van de wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance is bepaald dat enkel een Gewest dat een samenwerkingsakkoord met de federale overheid heeft gesloten, steunzones kan voorstellen aan de minister die bevoegd is voor Financiën.

Tot op heden hebben geen van de drie Gewesten een samenwerkingsakkoord met de federale overheid als bedoeld in artikel 16 van de voornoemde wet afgesloten. Hierdoor bevinden deze Gewesten zich nog niet in de mogelijkheid om dergelijke zones aan mij voor te stellen.

Aangezien de Gewesten formeel nog geen steunzones kunnen voordragen, heeft mijn administratie de zones waarover binnen de schoot van de verschillende gewestregeringen reeds een akkoord is gesloten, nog niet aan een onderzoek onderworpen.

4. Aangezien de onderhandelingen omtrent het afsluiten van deze samenwerkingsakkoorden nog niet zijn voltooid, kan ik niet ingaan op de concrete uitvoeringsmodaliteiten. De resultaten van de onderhandelingen zullen echter wel openbaar worden gemaakt, meer bepaald in één van de toekomstige edities van het Belgisch Staatsblad, waarin de afgesloten samenwerkingsakkoorden zullen worden gepubliceerd.

De steunzones zullen in werking treden van zodra de procedure die voorzien is in de nog te onderhandelen samenwerkingsakkoorden is doorlopen. Artikel 16, vierde lid, van de voornoemde wet voorziet dat de door de Gewesten voorgestelde steunzones moeten worden opgenomen in een door de Koning genomen uitvoeringsbesluit. Dit uitvoeringsbesluit zal de inwerkingtreding van deze steunzones vastleggen.