Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1124

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 17 november 2016

aan de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Financiën

Gehandicapten - Uitkeringen - Zwendel in valse attesten - Gerechtelijke procedures - Stand van zaken - Cijfers

fraude
gehandicapte
sociale bijstand
invaliditeitsverzekering
officiële statistiek

Chronologie

17/11/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/12/2016)
16/12/2016Antwoord

Vraag nr. 6-1124 d.d. 17 november 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vormen een Vlaamse gemeenschapsbevoegdheid en daarin kadert ook het beleid ten aanzien van gehandicapten. Dit betreft dus een transversale bevoegdheid.

Er werd in het verleden reeds verschillende keren een zwendel ontdekt in valse attesten in het kader van uitkeringen voor gehandicapten, waarbij geneesheren actief betrokken waren, alsook ambtenaren van het departement.

1) Wat is de stand van zaken met betrekking tot de gerechtelijke procedures in het kader van deze zwendel ?

2) Hoeveel gehandicapten hebben de jongste vijf jaar op basis van valse attesten een uitkering verkregen, opgesplitst per Gewest ?

3) Wat is het totale bedrag van deze onterecht verkregen uitkeringen ?

4) Hoeveel kon inmiddels worden teruggevorderd?

5) Hoeveel ambtenaren werden de jongste jaren ontslagen wegens medeplichtigheid aan deze zwendel ?

6) Welke structurele maatregelen worden er genomen opdat dergelijke systemen onmogelijk worden ?

Antwoord ontvangen op 16 december 2016 :

Er zijn bij de directie-generaal Personen met een handicap geen gevallen bekend van frauduleus gebruik van uitgereikte attesten.

Voor de retroacta verwijs ik naar uw schriftelijke vraag nr. 243 van 17 juni 2013 (cf. Kamer, QRVA nr. 53-128, blz. 167). In het antwoord hierop werd gesteld dat er geen hangende gerechtelijke procedures zijn voor gevallen van valse attesten bij de directie-generaal Personen met een handicap. De recentste soortgelijke zaak gaat terug tot 1994 en heeft aanleiding gegeven tot een arrest van het Hof van beroep van Bergen in 2002 waarbij geneesheren buiten de administratie veroordeeld werden. Geen enkele ambtenaar werd in deze zaak veroordeeld. Op administratief vlak wordt een strategie ter preventie van interne fraude toegepast, die steunt op een doeltreffende interne controle (supervisie, scheiding van de functies, toegangscontrole, achteraf uitgevoerde controles), een risicobeheer evenals de bevordering van ethiek en waarden bij het personeel.