Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9731

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de grotere gevoeligheid van vrouwen voor hart- en vaatziekten

hart- en vaatziekte
positie van de vrouw
voorkoming van ziekten

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
13/11/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3877

Vraag nr. 5-9731 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De meest recente studies tonen aan dat meer vrouwen dan mannen overlijden na een hartinfarct. Cardiovasculaire aandoeningen zijn zelfs de eerste doodsoorzaak bij vrouwen boven de 55 jaar. Het is een feit waar de vrouwen zelf zich niet van bewust zijn!

Wijzigingen in de levensstijl van vrouwen, die zowel vrouw, als moeder, als beroepsactief zijn, hebben de tendens immers veranderd. In 1995 waren 3,7 % van de vrouwen die een hartinfarct kregen jonger dan 50 jaar; nu is dat bijna 12 %. Het cijfer is dus verdriedubbeld in amper 20 jaar.

Wat nog meer verontrust, is dat die ziekten steeds jongere vrouwen treffen, met een sterftegraad van 10 % bij vrouwen tussen 25 en 44 jaar. En we weten dat dit nog zal toenemen.

Van alle mensen die voor hun 75ste overlijden in Europa zijn 42 % van de vrouwen en 32 % van de mannen overleden als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen. In België is het overlijden ten gevolge van die aandoeningen jaarlijks goed voor een kostprijs van 4,565 miljard euro.

Cardiovasculaire aandoeningen zijn niet onontkoombaar, preventie is mogelijk. Beter eten, leren delegeren, tijd nemen voor zichzelf, stoppen met roken, bewegen, gewichtstoename vermijden...

De combinatie tabaksverslaving en contraceptie is zeer gevaarlijk maar het grootste risico schuilt in de onwetendheid van vrouwen en in de onverschilligheid van een deel van de artsen.

De Hoge Gezondheidsraad merkt in januari 2013 op dat volgens recente cijfers jonge vrouwen en in het bijzonder vrouwen die roken, steeds vaker en op vrij jonge leeftijd het slachtoffer zijn van een plots overlijden ten gevolge van een cardiovasculaire aandoening. (De Peretti et al. 2012).

De Franse Fondation Recherche Cardio-Vasculaire is ontstaan uit een spijtige vaststelling. Ook al zijn cardiovasculaire aandoeningen de eerste doodsoorzaak in Frankrijk, toch is de strijd tegen die aandoeningen geen prioriteit inzake volksgezondheid. Hoe zit dat in België?

Ik ben me ervan bewust dat gezondheidseducatie en preventie bevoegdheden zijn van de gemeenschappen, maar is de minister op de hoogte van het verhoogde risico op cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen?

Worden er op federaal niveau maatregelen genomen in overleg met de artsen?

Heeft de minister dit al besproken met haar collega's van de gemeenschappen?

Antwoord ontvangen op 13 november 2013 :

Meer en meer vrouwen ondervinden in het beroepsleven stress, die zich op die van de gezinsverplichtingen ent. Hoewel er globaal minder rokers zijn, roken er nu meer jonge vrouwen dan vroeger. Zowel vrouwen als mannen zijn het slachtoffer van het gebrek aan beweging en slechte voedingsgewoonten. Diabetes type 2, dat dikwijls aan overgewicht is gekoppeld, is een gekende risicofactor, en hij wint wereldwijd snel terrein.

Er bestaat nog een (afnemende) tendens om de coronaire ziekte bij vrouwen te weinig te diagnosticeren.

Een recent rapport (2009) van het College voor cardiologie toonde bij de vrouwen een grotere mortaliteit door hartinfarct. Ze vormden in de bestudeerde bevolkingsgroep maar een kwart van het patiëntenbestand, maar hun ziekenhuissterftecijfer ligt hoger (11,6% tegen 5,6%). De studie wijt dat verschil aan verschillende factoren:

Andere onderzoeken mogen die resultaten dan wel niet volledig bevestigen, maar ze tonen wel aan dat zowel de overheid als de specialisten aandacht hebben voor de regelmaat van cardiovasculaire ziekten onder de bevolking in het algemeen, en de bijzondere kwetsbaarheid van de vrouwen.

Het antwoord hangt dus van meerdere factoren af en maken deel uit van een globaal gezondheidszorgbeleid. De gemeenschappen en gewesten zijn naargelang hun bevoegdheden actief en voeren opgemerkte preventiecampagnes: stoppen met roken, fruit en groenten eten, meer bewegen, enz., zijn de thema's waarmee men momenteel op televisie en radio campagne voert. Ze richten zich zowel op mannen als op vrouwen, en acteurs en actrices verdelen de rollen onder elkaar.

Op federaal vlak kunnen screeningscampagnes zoals de diabetesdag of, zoals dit jaar, de dag van de hoge bloeddruk ertoe bijdragen om de risicofactoren te belichten. Door de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg kan men die nu behandelen.