Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7108

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 27 september 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Deradicaliseren - Inzetten geestelijken

strafgevangenis
religieus conservatisme
gedetineerde
islam
extremisme
radicalisering

Chronologie

27/9/2012Verzending vraag
18/2/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7107

Vraag nr. 5-7108 d.d. 27 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onder meer in gevangenissen worden in diverse landen initiatieven opgezet om mensen te deradicaliseren.

Een voorbeeld hiervan is Denemarken waar geestelijken zoals imams in gevangenissen gaan prediken om individuen te deradicaliseren. De imams moeten een toelatingsprocedure doorlopen vooraleer een tewerkstelling in de gevangenis een feit wordt. Er zijn uiteraard nog andere voorwaarden aan verbonden, de religieuze diensten dienen bijvoorbeeld in het Deens te verlopen. Indien dit niet mogelijk is, worden de activiteiten gemonitord en in bepaalde gevallen worden de gesprekken zelfs opgenomen (Danish Government, 2008).

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Wat wordt er concreet in gevangenissen gedaan in het kader van deradicalisering? Kan u zeer concreet toelichten en meent u dat dit volstaat?

2. Hoe reageert u op het hoger aangehaalde Deense initiatief om imams in de gevangenissen in te zetten om te deradicaliseren? Bent u pro en zo ja, hoe ziet u dit concreet?

Antwoord ontvangen op 18 februari 2013 :

1. In de Belgische penitentiaire inrichtingen gaat veel aandacht uit naar het sensibiliseren van het personeel omtrent de culturele verschillen tussen de diverse (religieuze) groepen binnen de gevangenispopulatie. In dit kader worden regelmatig opleidingen georganiseerd voor gevangenisdirecteurs en bewakingspersoneel rond het thema van radicalisering. 

Naast deze sensibilisering van het personeel wordt binnen de Belgische gevangenissen ook steeds gestreefd naar een open en constructieve samenwerking met de vertegenwoordigers van de verschillende erkende godsdiensten. 

2. De samenwerking met imams en vertegenwoordigers van andere godsdiensten is niet in de eerste plaats gericht op deradicalisering, maar wel op het leiden van religieuze diensten en op individuele contacten met gedetineerden.

Uit ervaring blijkt dat de imams en de vertegenwoordigers van andere godsdiensten binnen het uitvoeren van hun huidig takenpakket een voornamelijk positieve invloed hebben op gedetineerden.