Politiediensten - Inlichtingendiensten - Samenwerkingsakkoorden
politie
geheime dienst
uitwisseling van informatie
Vaste Comités van Toezicht op de politie- en inlichtingendiensten
gemeentepolitie
29/8/2012 | Verzending vraag |
13/11/2012 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6942
Ik verwijs naar het activiteitenverslag 2011 van het Comité I (pg 113): "Het Vast Comité I beveelt aan dat er tussen de inlichtingendiensten enerzijds en de (federale en lokale) politiediensten anderzijds, gestructureerd overleg zou plaatsvinden om via welbepaalde procedures gegevens uit te wisselen. Het ontbreken van een samenwerkingsakkoord tussen deze diensten vormt zonder twijfel een tekortkoming in ons veiligheidssysteem. Het Vast Comité I heeft hier in het verleden al meermaals op gewezen.".
1. Hoe reageert u op de aanbeveling van het Vast Comité I met betrekking tot de noodzaak om een samenwerkingsakkoord af te sluiten tussen enerzijds de inlichtingendiensten en anderzijds de federale en de lokale politiediensten?
2. Bent u bereid een snel informatie-uitwisselingsysteem tussen de lokale en de federale politiediensten en de inlichtingendiensten uit te werken? Zo ja, kan u dit toelichten in zake timing en inhoud?
1. De Veiligheid van de Staat is overtuigd van de noodzaak van een samenwerkingsakkoord met de politiediensten en dringt al geruime tijd aan op het sluiten dergelijke overeenkomst. Het ontbreken hiervan verhindert echter niet dat er nu reeds een aantal vormen van samenwerking bestaan, zoals de ad hoc uitwisseling van informatie in welbepaalde dossiers en de gestructureerde samenwerking rond bepaalde thema’s, bijvoorbeeld inzake terrorisme en in het kader van het Plan Radicalisme.
2. Er hebben reeds vergaderingen plaatsgevonden tussen de Veiligheid van de Staat en de politie maar dit overleg is nog niet uitgemond in een samenwerkingsakkoord.
Wel is er een voorontwerp van wet tot wijziging van artikel 44 van de wet op het politieambt opgesteld dat een regeling zou moeten bevatten voor een toegang van de Veiligheid van de Staat tot de gegevens van de politie. Eenmaal deze kwestie geregeld is, kunnen de rechten en plichten van beide partijen vastgelegd worden in een protocolakkoord.