Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-689

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 december 2010

aan de minister van Klimaat en Energie

Kernenergieproducenten - Winsten - Nucleaire heffing

CREG
kerncentrale
stillegging van een centrale
winst
handelsmarge
milieuheffing
energieprijs
nucleaire industrie
elektrische energie

Chronologie

27/12/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-689 d.d. 27 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs kwamen de minister en de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) met elkaar in aanvaring aangaande de cijfers van de CREG over de winstmarge van de Belgische kerncentrales. De CREG bevestigde in een schrijven aan het Parlement dat de winstmarge voor de kernenergieproducenten Electrabel en Luminus tussen 2,07 en 2,28 miljard euro bedraagt.

CREG bestempelde deze winsten voor de afgeschreven kerncentrales, dus als resultaat van het langer openhouden van deze kerncentrales, terecht als onregelmatig. Het langer openhouden van deze centrales mag inderdaad als onwettig worden bestempeld en wordt door de minister totaal onwettig gedoogd. In ruil legde hij een nucleaire heffing van 250 miljoen euro op aan deze producenten.

Ik heb daarover de volgende vragen

1. Waarom betwist de minister de cijfers van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas? Heeft hij er belang bij een oorlog te beginnen met de officiŽle energiewaakhond? Gaat hij niet akkoord met de vaststelling dat de reŽle gemiddelde verkoopprijs van nucleaire elektriciteit 67 euro per megawattuur bedraagt in plaats van de eerder geraamde prijs van 60 euro?

2. Vindt hij het logisch dat door een onwettelijk handelen van de regering deze producenten zulke monsterwinsten kunnen realiseren? Beoordeelt hij het als geoorloofd dat er slechts een bedrag van 250 miljoen euro wordt gevraagd als bijdrage? Liggen deze bedragen niet helemaal buiten proportie, in het voordeel van de producenten en in het nadeel van de gemeenschap? Hoe kan hij deze als cadeau te interpreteren bijdrage aan deze machtige bedrijven verantwoorden, op een ogenblik dat er duizenden mensen hun energierekening zo moeilijk kunnen betalen ?