Aardwarmte - Mogelijke locaties - Duurzame energie
geothermische energie
Nederland
ontginning van de hulpbronnen
10/8/2012 | Verzending vraag |
28/9/2012 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6869
Een onbekende partij heeft bij het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een opsporingsvergunning aangevraagd voor aardwarmte in twee grote gebieden; tezamen beslaan deze een kwart van de oppervlakte van Nederland. Het is de grootste opsporingsvergunning die ooit is aangevraagd in Nederland. Het gaat om een vergunningaanvraag voor de hele provincie Friesland en een deel van Groningen.
Ook Vlaanderen ziet potentieel in aardwarmte. Zo heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) concrete plannen voor een centrale die stroom opwekt uit aardwarmte. Het is de bedoeling tegen 2014 op de voormalige Balmattsite in Mol een eerste geothermische centrale operationeel te hebben
Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:
1) Hoe reageert u op het nieuws uit Nederland dat een grote speler een enorme vergunning heeft aangevraagd voor het opsporen van ideale sites voor aardwarmte? Zit er ook in ons land veel potentieel en zo ja, hoe stimuleert u dit?
2) Kan u toelichten of er ook in ons land aanvragen lopende zijn voor het opsporen van ideale locaties voor aardwarmte ?
3) Kan u aangeven welke sites en locaties heden reeds gekend zijn of potentieel hebben om in aanmerking te komen voor energiewinning uit aardwarmte? Kan u uitvoerig toelichten?
4) Bent u bereid actief samen met de regio's op zoek te gaan naar potentiële investeerders in deze vorm van energie? Zo ja, kan u toelichten? Zo neen, waarom niet?
De vraag van het geachte lid heeft mijn volle aandacht genoten.
Dit Nederlands project heeft mijn volle aandacht genoten, inzonderheid om reden van zijn omvang.
In België zijn er twee belangrijke projecten.
Het eerste project is gesitueerd in de streek van Bergen en telt twee sites om warm water te produceren. Dit project is in voege sedert 1985 en de intercommunale IDEA heeft in samenwerking met de Universiteit van Bergen belangrijke uitbreidingen hiervan voorzien.
Vanaf 2014 voorziet het VITO op de site van Mol en Campine de indienstneming van een kleine elektrische centrale die gevoed wordt door geothermie. In geval van succes van dit pilootproject zouden ongeveer 300 centrales van dit type kunnen worden geïnstalleerd in de Kempen.
Net zoals de overige hernieuwbare energieën met uitzondering van de offshore, behoort de geothermie tot de strikte bevoegdheid van de gewesten. Ik verzoek dus het geachte lid om zijn vragen te richten aan mijn gewestcollega’s.