Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6785

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 20 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Gerechtelijk geneeskundige dienst - Geneesheren - Wedden - Tweetaligheidspremie

dokter
taalgebruik
medische expertise
niet in loondienst verkregen inkomen
tweetaligheid
officiële statistiek
forensische geneeskunde

Chronologie

20/7/2012Verzending vraag
20/9/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6785 d.d. 20 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan de minister mij het volgende meedelen:

1) Hoeveel geneesheren en geneesheren-specialisten zijn bij de gerechtelijk geneeskundige dienst tewerkgesteld, en dit telkens opgesplitst volgens taalaanhorigheid?

2) Welke wedden worden uitbetaald aan geneesheren en geneesheren-specialisten die in deze dienst zijn tewerkgesteld? Staan die wedden in verhouding tot wat artsen en artsen-specialisten in de private sector kunnen verdienen? Zo neen, overweegt de minister maatregelen te nemen om die wedden op te waarderen?

3) Kunnen die personen desgevallend een tweetaligheidspremie genieten? Zo ja, hoe hoog is die premie en hoeveel artsen/geneesheren-specialisten ontvangen ze, en dit opgesplitst volgens de taalaanhorigheid van de artsen?

Antwoord ontvangen op 20 september 2012 :

  1. De Gerechtelijk-geneeskundige dienst (GGD) maakt deel uit van het Bestuur van de medische expertise (MEDEX). Bij MEDEX werkt één voltijdse Nederlandstalige statutaire arts en één deeltijdse Franstalige statutaire arts voor de GGD.

    De andere taken van de GGD, zoals het zetelen in de beroepskamers, worden bijkomend opgenomen door vier geneesheren-ambtenaren (drie Franstaligen, één Nederlandstalige) die hoofdzakelijk andere opdrachten binnen MEDEX hebben, zoals bv. medische expertises inzake arbeidsongevallen of vervroegde pensionering. De basisexpertises voor de GGD en de gespecialiseerde onderzoeken worden uitgevoerd door externe zelfstandige artsen of geneesheer-specialisten, aangeduid bij ministerieel besluit. Er werden bij verscheidene ministeriële besluiten vierentwintig experten (dertien Franstaligen en elf Nederlandstaligen) en negenentwintig geneesheren-specialisten (zeventien Nederlandstaligen en twaalf Franstaligen) aangeduid.

  2. De wedden van de artsen-ambtenaren van MEDEX zijn vastgesteld volgens het barema van het overheidspersoneel (niveau A2, A3); de externe experten en geneesheren-specialisten worden per prestatie vergoed; de vergoedingen liggen vast in het koninkliijk besluit (KB) van 23 december 1975 tot vaststelling van de honoraria en de prijzen voor de geneeskundige verstrekkingen uitgevoerd op verzoek van de Administratieve Gezondheidsdienst of van de Gerechtelijk-geneeskundige dienst en van de diverse vergoedingen uitgekeerd ter gelegenheid van deze verstrekkingen.

    Het is moeilijk de lonen te vergelijken van de artsen die werken voor de GGD met de lonen uitbetaald aan de artsen in de privé-sector; de artsen-ambtenaren die betaald worden door de GGD zijn pro-rata betaald volgens hun werkregime en volgens de barema’s die toepasbaar zijn voor het federaal overheidspersoneel, de zelfstandige artsen–experten zijn betaald per prestatie (66,45 euro bruto per opdracht), de geaggregeerde artsen–specialisten worden betaald volgens de barema’s van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) en de niet geaggregeerde artsen–specialisten waar ze soms beroep op doen, worden betaald volgens de offerte die ze zelf voorstellen indien dit aanvaard werd.

  3. De artsen van MEDEX kunnen genieten van een tweetaligheidspremie overeenkomstig de regels die gelden voor het hele federale ambtenarenkorps; voor de externe artsen en geneesheren-specialisten is dit niet voorzien.één arts-ambtenaar (Nederlandstalig) geniet van een tweetaligheidspremie.