Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-668

van Guido De Padt (Open Vld) d.d. 27 december 2010

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

NMBS - Overwegen - Ongevallen - Zelfdodingen

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
spoorwegnet
ongeval bij het vervoer
zelfmoord
officiŽle statistiek

Chronologie

27/12/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-3955

Vraag nr. 5-668 d.d. 27 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eind december 2010 overleed een man in Lierde, nabij Geraardsbergen, nadat een trein zijn wagen aanreed. De lichten en slagbomen werkten correct en de treinbestuurder stuurde tevergeefs een noodsignaal uit.

Jaarlijks verschijnen in de nationale en regionale media wel een aantal berichten over een aanrijding met een trein, al dan niet met dodelijke afloop. In een aantal van deze gevallen gaat het om (een poging tot) zelfmoord.

Naast het leed dat de familie en de nabestaanden van het slachtoffer te verwerken krijgen, mag de grote psychologische belasting voor de treinbestuurder en ander spoorwegpersoneel allerminst worden onderschat.

In dit kader een aantal vragen:

1. Kan de ministers cijfers weergeven betreffende het aantal gewonden en doden als gevolg van aanrijdingen (op een overweg) in de periode van 2007 tot 2010, met een opsplitsing naargelang het ging om een ongeval of zelfdoding?

2. Kan zij eveneens cijfers meedelen over het aantal geregistreerde gevallen van overstekers bij rood licht in de periode van 2007 tot 2010?