Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4965

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Fiscale rulings - Aantal aanvragen - Beperkte "roll back" van rulings

fiscaal recht
ruling

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
3/1/2013Dossier gesloten

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-643

Vraag nr. 5-4965 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds begin 2003 bestaat er binnen België een veralgemeende rulingregeling voor alle fiscale wetboeken. Een belastingplichtige die een verrichting plant, kan vooraf de fiscale gevolgen aftoetsen bij de fiscus. Na een moeilijke beginperiode heeft de vorige regering de bevoegde rulingcommissie onafhankelijk gemaakt. Dat werpt stilaan zijn vruchten af.

Belangrijk is dat de belastingplichtige aldus meer zekerheid heeft over de financiële impact van een voorgenomen investering of andere handeling. De aanvraag en de beslissing zijn voorafgaand aan de verrichting.

Persoonlijk zie ik ruimte voor één verbetering aan de rulings, namelijk wanneer er nieuwe jurisprudentie ontstaat. De rulings komen te vervallen en worden jammer genoeg geacht nooit te zijn afgeleverd. Dit alles lijkt me strijdig met het vertrouwensbeginsel. De minister gaf aan een beperkte "roll back" (de voorafgaande beslissing geldt dan ook voor het verleden) te willen invoeren op voorwaarde dat de belangen van de Schatkist niet geschaad worden

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de minister aangeven hoeveel aanvragen voor rulings er waren in respectievelijk 2007, 2008, 2009 en 2010 (voorlopige cijfers)? Hoe schat hij deze ontwikkeling in?

2) Kan hij aangeven hoeveel rulings er werden uitgebracht in respectievelijk 2007, 2008, 2009 en 2010 (voorlopige cijfers)? Hoe schat hij deze ontwikkeling in?

3) Is hij het met me eens dat de niet afdwingbaarheid in geval van jurisprudentiële ontwikkelingen een van de punten die vatbaar voor verbetering is? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat hij hier iets aan doen en op welke wijze?

4) Heeft u reeds invulling gegeven aan uw voornemen om een beperkte "roll back" uit te werken voor de fiscale rullings en kan u dit laatste uitvoerig toelichten?