Brandweer - Kazerne - Ongeval - Glijpaal - Richtlijnen - Cijfers
brandbestrijding
arbeidsveiligheid
23/12/2011 | Verzending vraag |
6/3/2012 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3540
Recent overleed een zevenenvijftig jarige brandweerman na een val in de kazerne. Hij gebruikte de bekende "glijpaal" die brandweerlieden snel bij hun brandweerwagen brengt. Daarbij maakte hij een dodelijke val.
Hierover de volgende vragen:
1) Hoe vaak treden er ongevallen op bij het gebruik van een glijpaal in de brandweerkazernes? Vindt de geachte minister dit aantal onrustbarend en kunnen hieraan bepaalde gevolgtrekkingen worden gekoppeld?
2) Bestaan er richtlijnen, reglementen enz. omtrent de infrastructuur en het gebruik van deze glijpalen? Zo ja, werden deze in het geval van dit overlijden gerespecteerd?
3) Gaf dit overlijden aanleiding tot specifieke maatregelen omtrent deze glijpalen?
Het geachte lid gelieve hierna het antwoord op zijn vraag te vinden.
1. Het personeel van de brandweer behoort tot het gemeentepersoneel. Ik beschik niet over cijfers met betrekking tot ongevallen ten gevolge van het gebruik van glijpalen door dit gemeentepersoneel. Volgens de informatie die mij bereikt via niet-gestructureerde kanalen, is dit type ongeval uitzonderlijk.
2. Om ongevallen te voorkomen worden glijpalen meestal zo gebouwd dat telkens slechts één verdieping naar beneden kan worden gegleden. In de Antwerpse kazerne, waar het ongeval zich voordeed, is de glijpaal inderdaad op deze wijze geconstrueerd. Er zijn tevens deuren om te vermijden dat iemand door het gat, voorzien voor de paal, zou vallen.
3. Na het ongeval is er in de Antwerpse kazerne het voornemen om een opleiding te geven voor het gebruik van de palen.