Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4800

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Werk

Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) - Verlaging van het tarief voor de horeca - Effect op de tewerkstellingsgraad

BTW-tarief
horecabedrijf

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
23/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2501

Vraag nr. 5-4800 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2010 verminderde de federale regering het tarief van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) voor restaurant- en cateringdiensten van 21 % naar 12 %, met uitzondering voor het verschaffen van dranken. Ik heb de minister van Financiën ondervraagd over de gevolgen van deze maatregel in 2010. Over een positief effect op de tewerkstelling bleef de hij het antwoord schuldig en verwees hij naar de geachte minister.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de geachte minister mij cijfers bezorgen over de tewerkstelling in de horecasector, en meer bepaald in de restaurant- en cateringsector sinds de invoering van deze maatregel? Bestaat er hier een causaal verband tussen de omvang of aard van de tewerkstelling en de ingevoerde maatregel?

2) Hoe beoordeelt en evalueert zij deze maatregel op het gebeid van werkcreatie? Beoordeelt zij deze maatregel als adequaat, efficiënt en effectief?

3) Welke zwakke punten vindt zij in deze regelgeving, hoe en wanneer wil zij hieraan remediëren?

Antwoord ontvangen op 23 februari 2012 :

Het geachte lid vindt in bijgaande tabel de evolutie van de totale tewerkstelling van de werknemers van 15 tot 64 jaar (loontrekkenden en zelfstandigen) in de Horecasector en in de subsectoren die eronder ressorteren, waaronder de restaurants. Voor de interpretatie van deze cijfers mag niet worden vergeten dat de werkgelegenheid in deze sector vrij uitgesproken seizoenschommelingen kent. Voor het overige is de minister van Financiën bevoegd om na te gaan welke invloed, inzonderheid inzake de tewerkstelling, de BTW-verlaging op de sector heeft gehad en om daaruit de besluiten te trekken die met het oog op een eventuele bijsturing van de maatregel zijn aangewezen

Tewerkstelling (in duizendtallen) van 15-64 jarigen in de NACE-sector van de Horeca per trimester van 2009 tot 2011

 

Hotels

Restaurants

Totaal Horeca

2009/1

21,3

112,9

134,2

2009/2

26,9

121,2

148,1

2009/3

27,2

115,3

142,5

2009/4

20,0

121,0

141,0

2010/1

22,9

116,7

139,6

2010/2

19,1

124,9

144,0

2010/3

21,1

112,5

133,6

2010/4

19,4

123,0

142,4

2011/1

22,6

115,1

137,7

2011/2

24,6

138,1

162,7

2011/3

27,4

128,1

155,5

Bron : EUROSTAT, ADSEI, Arbeidskrachtenenquête