Veiligheid van de Staat - Lezingen van haatpredikers in het buitenland - Aanwezigheid van landgenoten - Aantallen en handhaving
staatsveiligheid
moslim
extremisme
religieus conservatisme
confessioneel onderwijs
radicalisering
16/9/2011 | Verzending vraag |
21/11/2011 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3077
Tientallen Nederlandse radicale moslims reizen volgens diverse media binnenkort naar een " radicaal islamkamp voor Europese bekeerlingen " in Cairo, waar ze les krijgen van islamgeleerden, onder wie haatpredikers van de Moslimbroederschap. Een van de islamdocenten die de Nederlandse bekeerlingen onderwijst, is Salah Sultan, een wereldwijd beruchte antisemitische haatprediker, die beweert dat de 9/11-aanslagen door de Amerikaanse overheid in scène zijn gezet als " excuus voor een kruistocht tegen moslims ". In Nederland hebben de geheime diensten bekend gemaakt dat zij deze Nederlanders in het oog hielden en volgen in het kader van buitenlandse reizen naar zogenaamde haatkampen die door radicale fundamentalisten worden gerund in onder meer Egypte.
Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de geachte minister:
1) Heeft u weet of er ook Belgische residenten of Belgen hebben deelgenomen of zullen deelnemen aan haatkampen in Cairo? Zo ja, kan u toelichten om hoeveel mensen het gaat en worden de nodige stappen genomen wat betreft Staatsveiligheid? Zo neen, kan u aangeven of onze diensten de deelnemerslijsten van dergelijke haatkampen in Egypte screenen en desgevallend optreden?
2) Heeft u weet van Belgische residenten of landgenoten die in het verleden deelnamen aan gelijkaardige meetings waar haatpredikers lezingen geven en kan u gedetailleerd aangeven hoeveel mensen respectievelijk de laatste vijf jaar deelnamen aan dergelijke haatkampen alsook waar deze lezingen plaatsvonden? Kan u toelichten hoe vanuit onze overheid wordt gereageerd op de aanwezigheid van residenten of landgenoten op dergelijke haatkampen?
3) Kan u aangegeven of er ook in ons land haatpredikers actief zijn en zo ja, kan u aangeven om hoeveel mensen het gaat en wat hiertegen concreet wordt gedaan? Kan u uw antwoord uitvoerig toelichten?
1 en 2. De Veiligheid van de Staat is op de hoogte van het ideologisch profiel van Salah Sultan. Er zijn echter geen gevallen bekend van Belgen die een opleiding zouden volgen bij deze prediker, noch in Egypte, noch in een ander land. Ook is de dienst niet op de hoogte van landgenoten die zouden deelnemen aan Egyptische haatkampen zoals beschreven in uw vraag.
Wel kan vermeld worden dat jaarlijks vele Belgen, bekeerlingen evenals geboren moslims, naar Egypte trekken om religieus onderwijs te volgen. Velen van hen doen dit aan officieel erkende instituten, die door de Egyptische autoriteiten nauwlettend worden opgevolgd, zoals Al Azhar en Al Fajr. In dit geval kan men nauwelijks spreken over extremistisch onderwijs, laat staan over haatkampen. Er zijn evenwel vele kleine minder bekende, clandestiene instituten die ook religieus onderwijs aanbieden, en die soms buiten de controle van de Egyptische overheid vallen. Ook wordt soms religieus onderwijs bij een privé leraar gevolgd. In deze gevallen is het moeilijker om een precies beeld te krijgen van het al dan niet radicale gehalte van het onderwijs dat er gegeven wordt. De Veiligheid van de Staat bemerkt wel dat studenten die terugkeren uit Egypte zich soms in proselytische activiteiten storten, of zich in salafistische kringen begeven. Wanneer er zich een specifiek veiligheidsprobleem voordoet, worden de bevoegde instanties hierover ingelicht.
3. Uit onderzoek van de Veiligheid van de Staat is gebleken dat in ons land wel degelijk haatpredikers actief zijn. De dienst pleegt hierover overleg met zijn zusterdiensten. Om operationele redenen kan de Veiligheid van de Staat echter niet uitvoerig toelichten wat er precies in het werk gesteld wordt omtrent haatpredikers die actief zijn in België.
Ten slotte kan ook vermeld worden dat gezien het wijdverspreide gebruik van het internet, het voor haatpredikers niet vereist is zich in ons land te bevinden teneinde het Belgische publiek te bereiken.